Menu Zamknij

Sałatka z buraka i kaszy jęczmiennej

Sałatka z buraka i kaszy jęczmiennej jest smaczna, sycąca i prosta w przygotowaniu. Można ją zrobić na kolację, albo też zapakować w pudełko i zabrać na drugie śniadanie do pracy. Ja robiąc tę sałatkę buraki ugotowałam („w mundurkach”). Sałatka z buraka i kaszy jęczmiennej będzie też dobra z burakami pieczonymi. W takim przypadku buraki należy zawinąć w folię aluminiową i piec w piekarniku w temperaturze 180 st.C. do miękkości przez ponad godzinę (w zależności od wielkości warzyw). Tak więc najdłużej przy zrobieniu sałatki trwa przygotowanie buraków, dlatego warto zrobić to dzień wcześniej. Można też kupić w sklepie ugotowane już buraki, wówczas zrobienie sałatki to tylko kilka chwil. Sałatka z buraka i kaszy jęczmiennej jest wyrazista w smaku, gdzie przeplatają się smaki słodkiego buraka i słonego sera feta. Sałatka z buraka i kaszy jęczmiennej będzie też dobra z kaszą gryczaną lub jaglaną.

Sałatka z buraka i kaszy jęczmiennej

Składniki na Sałatkę z buraka i kaszy jęczmiennej:

  • 1 woreczek (100 g) kaszy jęczmiennej
  • 2 buraki
  • 100 g sera feta
  • 1 średnia czerwona cebula
  • garść posiekanej natki pietruszki

Sos:

  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • sól, pieprz do smaku
Sałatka z buraka i kaszy jęczmiennej

Przygotowanie Sałatki z buraka i kaszy jęczmiennej:

  1. Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu. Przełożyć do miski. Pozostawić do wystudzenia.
  2. Buraki przełożyć do garnka (nie obierać), zalać wodą. Garnek przykryć, wstawić na gaz i gotować do miękkości. Ugotowane buraki odcedzić, ostudzić. Ostudzone buraki obrać, pokroić w niedużą kostkę. Przełożyć do miski z kaszą.
  3. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Przełożyć do miski z kaszą. Ser feta pokroić w kostkę. Dodać do miski z pozostałymi składnikami sałatki.
  4. Składniki sosu (tj. olej rzepakowy, miód, ocet jabłkowy, sól, pieprz) umieścić w niewielkim słoiczku. Słoiczek zakręcić. Kilka razy słoiczek potrząsnąć, aby składniki sosu się połączyły. Sos przelać do miski. Dodać pokrojoną natkę pietruszki. Całość delikatnie wymieszać do połączenia składników. Miskę z sałatką przykryć i włożyć do lodówki na 30 minut, aby smaki się przegryzły.
  5. Polecam wypróbować przepis na sałatkę warstwową z burakiem.
Sałatka z buraka i kaszy jęczmiennej
Sałatka z buraka i kaszy jęczmiennej
Opublikowany wSałatki, Śniadanie i kolacja

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *