Bardzo lubię ser feta i często po niego sięgam w swojej kuchni. Dodaję go do kanapek, ale też do wielu surówek i sałatek. Ser feta pasuje zarówno do warzyw, jak i do owoców. Tym razem połączyłam go z arbuzem. Sałatka z arbuzem i fetą jest minimalistyczna, ale to nie znaczy, że nie warto jej zrobić. Do jej zrobienia potrzebujemy tylko kilku składników. Sałatka z arbuzem i fetą to świetny pomysł na letnie, ciekawe danie, które sprawdzi się szczególnie na plenerowej imprezie i nie tylko. Połączenie słonej fety i słodkiego arbuza, a do tego kilka listków świeżej, orzeźwiającej mięty jest idealne. Robiąc taką sałatkę należy arbuza i fetę pokroić w kostki o tej samej wielkości. Najlepiej takie na jeden kęs. Całość po ułożeniu na półmisku lub misce wystarczy tylko oprószyć świeżo zmielonym czarnym pieprzem i skropić oliwą z oliwek oraz sokiem z cytryny. Może to być też ocet balsamiczny, zależy na co mamy ochotę. W każdym przypadku sałatka z arbuzem i fetą będzie smaczna. W okresie letnim, kiedy arbuza można kupić w każdym mniejszym i większym sklepie spożywczym, a ich cena jest też przystępna polecam zrobić taką kolorową, orzeźwiającą sałatkę. Sałatka z arbuzem i fetą najlepiej smakuje schłodzona, dlatego przed przystąpieniem do jej robienia należy oba te produkty przechowywać w lodówce. Sałatka z arbuzem i fetą sprawdzi się jako lekka przekąska oraz jako dodatek do dań z grilla i nie tylko. Najlepiej podawać ją bezpośrednio po przygotowaniu, ponieważ jeżeli trochę postoi, arbuz puści sok i nie będzie ona wyglądała zbyt apetycznie.

Składniki na Sałatkę z arbuzem i fetą:
- 700 g arbuza
- 1 opakowanie (270 g) sera feta
- kilka liści mięty
- Dressing:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1/4 łyżeczki pieprzu

Przygotowanie Sałatki z arbuzem i fetą:
- Arbuza pokroić na części, usunąć skórkę pozostawiając czerwony miąższ. Następnie miąższ pokroić w większą kostkę usuwając delikatnie nożem pestki. Pokrojone kawałki arbuza umieścić w szklanej misce lub na półmisku.
- Ser feta pokroić w kostkę. Poukładać na kawałkach arbuza.
- Liście mięty umyć, osuszyć, drobno posiekać, posypać po wierzchu sałatki. Przed podaniem sałatkę skropić oliwą i sokiem z cytryny oraz oprószyć świeżo mielonym pieprzem.
- Polecam wypróbować przepis na sałatkę z buraka i kaszy jęczmiennej.

