Sałatka warstwowa z burakiem prezentuje się pięknie na każdym stole. Ułożone warstwami składniki pozwalają każdemu zobaczyć z czego jest ona zrobiona. Poszczególne warstwy sałatki polane są sosem majonezowo-jogurtowym z dodatkiem chrzanu. Słodkie buraki i papryka doskonale komponują się z konserwowymi ogórkami, czerwoną cebulą i jajkami. Sałatka warstwowa z burakiem sprawdzi się na wielkanocnym stole, ponieważ buraki i jajka są kojarzone właśnie z tymi świętami. Ponadto przepis na sałatkę warstwową z burakiem nie wymaga szczególnych zdolności kulinarnych. Taką sałatkę z burakiem możemy także wymieszać w naczyniu, ale wydaje mi się, że składniki ułożone warstwowo wyglądają zdecydowanie lepiej. Smaczna, chrupiąca i kolorowa sałatka warstwowa z burakiem zrobi też furorę na niejednej imprezie czy spotkaniu. Muszę przyznać, że bardzo mi ona zasmakowała i jeszcze nieraz wrócę do tego przepisu.
Składniki na Sałatkę warstwową z burakiem:
- 2 nieduże buraki czerwone
- 2 jajka
- 1/2 żółtej papryki
- 4 małe ogórki konserwowe
- 1 średniej wielkości cebula czerwona
- około 100 g sera feta
- 1/2 pęczka koperku
Sos:
- 4 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- sól, pieprz do smaku
- 1 łyżeczka chrzanu
Przygotowanie Sałatki warstwowej z burakiem:
- Buraki włożyć do garnka, zalać wodą. Garnek przykryć i wstawić na gaz. Ugotować do miękkości. Po tym czasie garnek zdjąć z ognia, wodę wylać i odstawić do wystudzenia.
- Jajka przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać 1/2 łyżeczki soli, wstawić na gaz i ugotować na twardo (około 8-10 minut od momentu zagotowania wody). Zdjąć z ognia, wylać wodę, zalać zimną wodą i postukać skorupki. Odstawić do przestudzenia.
- Składniki sosu (tj. majonez, jogurt naturalny, chrzan, sól, pieprz) przełożyć do miseczki i dokładnie wymieszać do połączenia składników.
- Zimne buraki obrać, pokroić w niedużą kostkę. Ułożyć na spodzie szklanej miski.
- Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Przełożyć na buraki.
- Ostudzone jajka obrać, pokroić w kostkę i ułożyć na papryce. Posmarować połową przygotowaną sosu.
- Ogórki konserwowe wyjąć z zalewy, pokroić w kostkę. Przełożyć do miski z sałatką.
- Czerwoną cebulę obrać, pokroić w kostkę i posypać po ogórkach. Posmarować resztą sosu.
- Ser feta pokroić w kostkę i rozłożyć na wierzchu sałatki.
- Koperek umyć, osuszyć, drobno posiekać i posypać wierzch sałatki.
- Polecam wypróbować przepis na zieloną sałatkę warstwową.
Rewelacja! zwłaszcza sos z chrzanem
Pingback:Sałatka warstwowa z szynką - Danka Pichci