Menu Zamknij

Sałatka warstwowa z burakiem

Sałatka warstwowa z burakiem prezentuje się pięknie na każdym stole. Ułożone warstwami składniki pozwalają każdemu zobaczyć z czego jest ona zrobiona. Poszczególne warstwy sałatki polane są sosem majonezowo-jogurtowym z dodatkiem chrzanu. Słodkie buraki i papryka doskonale komponują się z konserwowymi ogórkami, czerwoną cebulą i jajkami. Sałatka warstwowa z burakiem sprawdzi się na wielkanocnym stole, ponieważ buraki i jajka są kojarzone właśnie z tymi świętami. Ponadto przepis na sałatkę warstwową z burakiem nie wymaga szczególnych zdolności kulinarnych. Taką sałatkę z burakiem możemy także wymieszać w naczyniu, ale wydaje mi się, że składniki ułożone warstwowo wyglądają zdecydowanie lepiej. Smaczna, chrupiąca i kolorowa sałatka warstwowa z burakiem zrobi też furorę na niejednej imprezie czy spotkaniu. Muszę przyznać, że bardzo mi ona zasmakowała i jeszcze nieraz wrócę do tego przepisu.

Sałatka warstwowa z burakiem

Składniki na Sałatkę warstwową z burakiem:

  • 2 nieduże buraki czerwone
  • 2 jajka
  • 1/2 żółtej papryki
  • 4 małe ogórki konserwowe
  • 1 średniej wielkości cebula czerwona
  • około 100 g sera feta
  • 1/2 pęczka koperku

Sos:

  • 4 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka chrzanu
Sałatka warstwowa z burakiem

Przygotowanie Sałatki warstwowej z burakiem:

  1. Buraki włożyć do garnka, zalać wodą. Garnek przykryć i wstawić na gaz. Ugotować do miękkości. Po tym czasie garnek zdjąć z ognia, wodę wylać i odstawić do wystudzenia.
  2. Jajka przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać 1/2 łyżeczki soli, wstawić na gaz i ugotować na twardo (około 8-10 minut od momentu zagotowania wody). Zdjąć z ognia, wylać wodę, zalać zimną wodą i postukać skorupki. Odstawić do przestudzenia.
  3. Składniki sosu (tj. majonez, jogurt naturalny, chrzan, sól, pieprz) przełożyć do miseczki i dokładnie wymieszać do połączenia składników.
  4. Zimne buraki obrać, pokroić w niedużą kostkę. Ułożyć na spodzie szklanej miski.
  5. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Przełożyć na buraki.
  6. Ostudzone jajka obrać, pokroić w kostkę i ułożyć na papryce. Posmarować połową przygotowaną sosu.
  7. Ogórki konserwowe wyjąć z zalewy, pokroić w kostkę. Przełożyć do miski z sałatką.
  8. Czerwoną cebulę obrać, pokroić w kostkę i posypać po ogórkach. Posmarować resztą sosu.
  9. Ser feta pokroić w kostkę i rozłożyć na wierzchu sałatki.
  10. Koperek umyć, osuszyć, drobno posiekać i posypać wierzch sałatki.
  11. Polecam wypróbować przepis na zieloną sałatkę warstwową.
Sałatka warstwowa z burakiem
Sałatka warstwowa z burakiem
Opublikowany wSałatki, Śniadanie i kolacja

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *