Menu Zamknij

Sałatka śledziowa z groszkiem

Sałatka śledziowa z groszkiem jest tak szybka i prosta, że przygotujemy ją w ciągu 15 minut. Robiąc taką sałatkę nie musimy niczego gotować, wystarczy tylko wszystkie składniki pokroić, doprawić, zalać olejem rzepakowym, wymieszać, całość przełożyć do słoika, odstawić do lodówki na kilka godzin i gotowe. Ja do zrobienia tej sałatki wykorzystałam filety śledziowe w oleju, ale sałatka śledziowa z groszkiem dobra też będzie z solonymi śledziami a’la matias z beczki. Korzystając z tych drugich śledzi, należy je wcześniej moczyć w zimnej wodzie przez około 2-3 godziny. W międzyczasie wodę trzeba zmienić dwa razy. Ja filetów śledziowych w oleju nie moczę, chociaż jeżeli uznacie, że są one zbyt słone to też można je wymoczyć w zimnej wodzie. Ze względu na to, że śledzie są dość słone to doprawiając całość solą powinniśmy postępować ostrożnie, aby sałatki nie przesolić. Sałatka śledziowa z groszkiem jest minimalistyczna, ponieważ do jej zrobienia potrzebujemy tylko kilku podstawowych składników, dlatego też jest ona tak szybka w przygotowaniu. Sałatka śledziowa z groszkiem dobra będzie nie tylko na wigilijny stół, ale też na każdą inną okazję.

Sałatka śledziowa z groszkiem

Składniki na Sałatkę śledziową z groszkiem:

  • 1 opakowanie (250 g) filetów śledziowych w oleju
  • 1 mała puszka zielonego groszku
  • 4 nieduże ogórki konserwowe
  • 2 małe cebule
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego
  • sól, pieprz do smaku
  • 1/4 łyżeczki cukru (można pominąć)
  • kilka gałązek natki pietruszki
Sałatka śledziowa z groszkiem

Przygotowanie Sałatki śledziowej z groszkiem:

  1. Cebulę obrać, przekroić na pół. Pokroić w piórka lub półplasterki. Przełożyć do miski. Do cebuli dodać szczyptę soli, cukier (opcjonalnie). Następnie delikatnie wycisnąć w dłoni, aby cebula zmiękła i puściła soki.
  2. Groszek odsączyć z zalewy. Przepłukać na sitku zimną wodą i przełożyć do miski z cebulą.
  3. Śledzie wyjąć z zalewy, pokroić w ukośne kawałki. Dodać do miski z groszkiem i cebulą. Do miski wlać również olej, w którym moczyły się śledzie.
  4. Ogórki wyjąć z zalewy, pokroić w niedużą kostkę. Przełożyć do miski. Do miski wlać 1/4 szklanki oleju rzepakowego. Doprawić pieprzem. Całość delikatnie wymieszać. Miskę przykryć lub sałatkę przełożyć do słoika. Odstawić do lodówki na kilka godzin, aby smaki się przegryzły.
  5. Sałatkę śledziową z groszkiem przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.
  6. Polecam wypróbować przepis na śledzie po królewsku.
Sałatka śledziowa z groszkiem
Sałatka śledziowa z groszkiem
Opublikowany wNa imprezę, Sałatki, Śniadanie i kolacja

1 Komentarz

  1. Pingback:Śledzie w sosie tatarskim - Danka Pichci

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *