Prosta i szybka w przygotowaniu sałatka śledziowa z czerwoną fasolą jest dobra na każdą okazję, nie tylko na wigilijny stół. Słone śledzie, łagodna w smaku czerwona fasola, jajka, ogórki konserwowe, cebula i majonez, czyli kilka prostych składników, które bardzo dobrze ze sobą współgrają. Ja do zrobienia mojej sałatki śledziowej z czerwoną fasolą wykorzystałam solone filety śledziowe, ale mogą to być również śledzie w oleju. Te drugie są mniej słone, więc nie ma potrzeby długiego ich moczenia w wodzie. Sałatka śledziowa z czerwoną fasolą smakuje najlepiej, jeżeli postoi ona kilka godzin w lodówce, aby smaki się przegryzły, więc najlepiej ją zrobić co najmniej dobę przed podaniem. Sałatkę tę możemy podawać z pieczywem, ale idealnie sprawdzi się też jako samodzielne danie.

Składniki na Sałatkę śledziową z czerwoną fasolą:
- 3 solone filety śledziowe a’la matias (około 230 g)
- 1 średniej wielkości czerwona cebula
- 2 duże jajka
- 4 nieduże ogórki konserwowe
- 1 puszka czerwonej fasoli (400 g)
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 2-3 łyżki majonezu
- kilka gałązek szczypiorku do dekoracji

Przygotowanie Sałatki śledziowej z czerwoną fasolą:
- Śledzie przełożyć do miski. Zalać zimną wodą lub mlekiem. Odstawić na 3 godziny.
- Jajka włożyć do garnka, zalać wodą, dodać szczyptę soli. Garnek wstawić na gaz i gotować około 5 minut od momentu zagotowania wody. Garnek zdjąć z ognia, wylać ciepłą wodę, jajka postukać i zalać zimną wodą. Pozostawić do ostudzenia. Ostudzone jajka obrać, pokroić w kostkę (niezbyt drobno). Przełożyć do miski, w której będziemy robić sałatkę.
- Śledzie wyjąć z wody, osuszyć. Pokroić w niedużą kostkę. Przełożyć do jajek.
- Cebulę obrać, przekroić na pół, pokroić w półplasterki. Przełożyć do małej miseczki. Dodać szczyptę soli i cukru. Ręką podusić, aby cebula trochę zmiękła.
- Ogórki konserwowe pokroić w niedużą kostkę. Przełożyć do miseczki z pozostałymi składnikami.
- Czerwoną fasolę odsączyć z zalewy. Przełożyć na sitko i przepłukać zimną wodą. Następnie dodać do miski.
- Do miski ze składnikami przełożyć czerwoną cebulę. Dodać majonez, około 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu. Całość delikatnie wymieszać. Wierzch sałatki posypać umytym, posiekanym szczypiorkiem. Sałatkę przykryć i wstawić na parę godzin do lodówki, aby smaki się przegryzły.
- Polecam wypróbować przepis na sałatkę śledziową z ziemniakami.


Sałatka jest pyszna
Pingback:Sałatka ryżowa z makrelą - Danka Pichci