Menu Zamknij

Sałatka ryżowa z makrelą

Kupując ryby wędzone wykorzystuję je przeważnie do zrobienia kanapek. Tym razem jednak postanowiłam zrobić coś innego, a ponieważ miałam ugotowany ryż to powstała sałatka ryżowa z makrelą. Taka sałatka to pomysł na smaczne jedzonko dla osób lubiących wędzone ryby. Wielu z nas nie lubi takich ryb, wiem to z własnego doświadczenia, ponieważ moja córka należy do takiego grona. Muszę jednak przyznać, że sałatka ryżowa z makrelą jej zasmakowała i nawet stwierdziła, że jest całkiem dobra. Tak więc czasami warto spróbować czegoś, za czym nie przepadamy. Ja do zrobienia tej sałatki wykorzystałam wędzoną makrelę, ale może to być również inna ryba wędzona, np. dorsz lub pikling. Sałatka ryżowa z makrelą to świetny pomysł na rodzinną kolację lub inną okazję. Można ją też zapakować w pudełko i zabrać do pracy jako drugie śniadanie. Przepis na nią jest prosty, a sałatka ryżowa z makrelą jest smaczna, sycąca i szybka do zrobienia.

Sałatka ryżowa z makrelą

Składniki na sałatkę ryżową z makrelą:

  • 1 torebka (100 g) ryżu
  • 1 nieduża makrela wędzona
  • 1 żółta papryka
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 7 kawałków pomidorów suszonych w oleju
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki gęstej śmietany 18% lub gęstego jogurtu naturalnego
  • sól, świeżo mielony pieprz do smaku
Sałatka ryżowa z makrelą

Przygotowanie sałatki ryżowej z makrelą:

  1. Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Odstawić do przestudzenia. Ostudzony ryż przesypać do miseczki.
  2. Paprykę umyć, osuszyć, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne, pokroić w niedużą kostkę. Przełożyć do miseczki z ryżem.
  3. Z makreli usunąć skórę, wyjąć ości, rozdrobnić widelcem, przełożyć do miseczki.
  4. Pomidory wyjąć z zalewy, pokroić w kostkę. Dodać do pozostałych składników.
  5. Szczypiorek umyć, osuszyć, drobno posiekać, przełożyć do miseczki z ryżem. Całość delikatnie wymieszać.
  6. Do oddzielnej miseczki przełożyć majonez, śmietanę, doprawić solą i pieprzem. Całość wymieszać i przełożyć do miski z sałatką. Ponownie delikatnie wymieszać.
  7. Miseczkę przykryć, włożyć do lodówki na godzinę, aby smaki się przegryzły.
  8. Polecam wypróbować przepis na sałatkę śledziową z czerwoną fasolą.
Sałatka ryżowa z makrelą
Sałatka ryżowa z makrelą
Opublikowany wSałatki, Śniadanie i kolacja

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *