Menu Zamknij

Sałatka porowa z szynką

Sałatka porowa z szynką to jedna z łatwiejszych do przygotowania sałatek, która będzie dobra na wiele okazji. A mianowicie na rodzinną kolację, świąteczny stół, imieninowe przyjęcia lub spotkania ze znajomymi. Do zrobienia tej sałatki wykorzystałam polędwicę sopocką, ale dobra też będzie szynka konserwowa lub inna ulubiona wędlina. Sałatka porowa z szynką to danie, które robi się szybko, ponieważ składników nie musimy kroić w drobniutką kostkę, jak w przypadku na przykład sałatki jarzynowej. Ponadto gotujemy tu tylko jajka, co nie trwa zbyt długo. Robiąc tę sałatkę ogórki konserwowe można też zastąpić ogórkami kiszonymi, wówczas sałatka będzie miała nieco inny smak, ale też będzie dobra. Jeżeli chcemy, aby sałatka porowa z szynką była mniej kaloryczna to część majonezu można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym. Lista składników potrzebnych do zrobienia tej sałatki jest krótka i kupimy je w każdym spożywczym sklepie. Sałatka porowa z szynką to też dobry pomysł do zapakowania w pudełko i zabrania jako drugie śniadanie do pracy.

Sałatka porowa z szynką

Składniki na Sałatkę porową z szynką:

  • kawałek pora – biała część (około 120 g)
  • 3 jajka
  • 200 g szynki
  • 3 nieduże ogórki konserwowe
  • 1 mała puszka kukurydzy konserwowej
  • 3 łyżki majonezu
  • sól, pieprz do smaku
Sałatka porowa z szynką

Przygotowanie Sałatki porowej:

  1. Jajka włożyć do garnka, zalać wodą. Dodać 1/2 łyżeczki soli. Garnek wstawić na gaz i gotować 8 minut od momentu zagotowania się wody. Garnek zdjąć z ognia, odlać wodę. Jajka postukać, zalać zimną wodą. Pozostawić do wystudzenia. Ostudzone jajka pokroić w kostkę. Przełożyć do miski, w której będziemy robić sałatkę.
  2. Pora oczyścić z wierzchnich liści, przekroić na pół, pokroić w półplasterki. Przełożyć na sitko i sparzyć wrzątkiem. Dokładnie odsączyć z wody i przełożyć do miski z jajkiem.
  3. Szynkę pokroić w kostkę, przełożyć do miski. Kukurydzę odsączyć z zalewy, dodać do miski z pozostałymi składnikami. Do miski dodać majonez, szczyptę soli, około 1/4 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu. Całość dokładnie wymieszać do połączenia składników. Miskę z sałatką przykryć i wstawić do lodówki na godzinę, aby smaki się przegryzły.
  4. Polecam wypróbować przepis na sałatkę z kaszą jaglaną i kurczakiem.
Sałatka porowa z szynką
Sałatka porowa z szynką
Sałatka porowa z szynką
Sałatka porowa z szynką
Opublikowany wSałatki, Śniadanie i kolacja

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *