Menu Zamknij

Sałatka makaronowa z ogórkiem i szynką

Sałatka makaronowa z ogórkiem i szynką jak wszystkie sałatki jest smaczna i pożywna. Do zrobienia sałatki makaronowej można wykorzystać dowolny makaron, jednak ja zdecydowanie preferuję makarony drobne, na przykład gwiazdki, rurki lub makaron w kształcie ziarenek ryżu. Z pewnością w każdym sklepie spożywczym każdy znajdzie coś odpowiedniego. Oprócz podstawowych składników moja sałatka makaronowa z ogórkiem i szynką zawiera w sobie: czerwoną cebulę (może być biała), czerwoną paprykę i kukurydzę konserwową. Natomiast sos to połączenie majonezu i musztardy (u mnie ostra), która sprawia, że sałatka makaronowa z ogórkiem i szynką jest lekko pikantna. Ja do sałatki dodałam polędwicę sopocką, ale może to być również inna szynka gotowana lub konserwowa. Sałatka makronowa z ogórkiem i szynką jest łatwa w przygotowaniu, nie mamy tu dużo produktów do gotowania, bo tylko makaron, a w tym samym czasie, kiedy gotuje się makaron pokroimy pozostałe składniki, a potem już tylko doprawić, dodać sos i wymieszać. Sałatka makaronowa z ogórkiem i szynką to danie, które pasuje na każdą okazję: kolację, drugie śniadanie do pracy, różnego rodzaju imprezy i przyjęcia okolicznościowe. Sprawdzi się również na świątecznym stole.

Sałatka makaronowa z ogórkiem i szynką

Składniki na Sałatkę makaronową z ogórkiem i szynką:

  • 150 g drobnego makaronu (u mnie mini rurki)
  • 100 g szynki gotowanej lub konserwowej (np. polędwica sopocka)
  • 1 świeży ogórek
  • 1 średniej wielkości czerwona cebula
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 3-4 łyżki kukurydzy konserwowej

Sos:

  • 4 łyżki majonezu
  • 1 łyżka ostrej musztardy
  • 1/2 łyżeczki pieprzu lub mniej
  • 1/4 łyżeczki soli
Sałatka makaronowa z ogórkiem i szynką

Przygotowanie Sałatki makaronowej z ogórkiem i szynką:

  1. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, przecedzić przez sitko i przepłukać zimną wodą. Przełożyć do miski, w której będziemy robić sałatkę. Pozostawić do ostudzenia.
  2. Szynkę pokroić w kostkę, przełożyć do miski z zimnym makaronem.
  3. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przełożyć do miski.
  4. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w niezbyt drobną kostkę, dodać do miski z pozostałymi składnikami.
  5. Ogórka umyć, osuszyć (nie obierać), pokroić w kostkę, przełożyć do miski z makaronem.
  6. Kukurydzę odsączyć z zalewy, przepłukać na sitku zimną wodą i dokładnie odsączyć, przełożyć do miski z pozostałymi składnikami.
  7. Składniki sosu (tj. majonez, musztardę) przełożyć do oddzielnej miseczki, dodać sól i pieprz. Dokładnie wymieszać do połączenia składników. Przełożyć do miski ze składnikami na sałatkę. Całość delikatnie wymieszać. Spróbować i ewentualnie doprawić.
  8. Miskę przykryć i odstawić do lodówki na 30 minut, aby smaki się przegryzły.
  9. Polecam wypróbować przepis na sałatkę alpejską.
Sałatka makaronowa z ogórkiem i szynką
Opublikowany wNa imprezę, Sałatki, Śniadanie i kolacja

1 Komentarz

  1. Pingback:Warstwowa sałatka z selerem konserwowym - Danka Pichci

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *