Sałatka makaronowa z ogórkiem i szynką jak wszystkie sałatki jest smaczna i pożywna. Do zrobienia sałatki makaronowej można wykorzystać dowolny makaron, jednak ja zdecydowanie preferuję makarony drobne, na przykład gwiazdki, rurki lub makaron w kształcie ziarenek ryżu. Z pewnością w każdym sklepie spożywczym każdy znajdzie coś odpowiedniego. Oprócz podstawowych składników moja sałatka makaronowa z ogórkiem i szynką zawiera w sobie: czerwoną cebulę (może być biała), czerwoną paprykę i kukurydzę konserwową. Natomiast sos to połączenie majonezu i musztardy (u mnie ostra), która sprawia, że sałatka makaronowa z ogórkiem i szynką jest lekko pikantna. Ja do sałatki dodałam polędwicę sopocką, ale może to być również inna szynka gotowana lub konserwowa. Sałatka makronowa z ogórkiem i szynką jest łatwa w przygotowaniu, nie mamy tu dużo produktów do gotowania, bo tylko makaron, a w tym samym czasie, kiedy gotuje się makaron pokroimy pozostałe składniki, a potem już tylko doprawić, dodać sos i wymieszać. Sałatka makaronowa z ogórkiem i szynką to danie, które pasuje na każdą okazję: kolację, drugie śniadanie do pracy, różnego rodzaju imprezy i przyjęcia okolicznościowe. Sprawdzi się również na świątecznym stole.
Składniki na Sałatkę makaronową z ogórkiem i szynką:
- 150 g drobnego makaronu (u mnie mini rurki)
- 100 g szynki gotowanej lub konserwowej (np. polędwica sopocka)
- 1 świeży ogórek
- 1 średniej wielkości czerwona cebula
- 1/2 czerwonej papryki
- 3-4 łyżki kukurydzy konserwowej
Sos:
- 4 łyżki majonezu
- 1 łyżka ostrej musztardy
- 1/2 łyżeczki pieprzu lub mniej
- 1/4 łyżeczki soli
Przygotowanie Sałatki makaronowej z ogórkiem i szynką:
- Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, przecedzić przez sitko i przepłukać zimną wodą. Przełożyć do miski, w której będziemy robić sałatkę. Pozostawić do ostudzenia.
- Szynkę pokroić w kostkę, przełożyć do miski z zimnym makaronem.
- Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przełożyć do miski.
- Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w niezbyt drobną kostkę, dodać do miski z pozostałymi składnikami.
- Ogórka umyć, osuszyć (nie obierać), pokroić w kostkę, przełożyć do miski z makaronem.
- Kukurydzę odsączyć z zalewy, przepłukać na sitku zimną wodą i dokładnie odsączyć, przełożyć do miski z pozostałymi składnikami.
- Składniki sosu (tj. majonez, musztardę) przełożyć do oddzielnej miseczki, dodać sól i pieprz. Dokładnie wymieszać do połączenia składników. Przełożyć do miski ze składnikami na sałatkę. Całość delikatnie wymieszać. Spróbować i ewentualnie doprawić.
- Miskę przykryć i odstawić do lodówki na 30 minut, aby smaki się przegryzły.
- Polecam wypróbować przepis na sałatkę alpejską.
Pingback:Warstwowa sałatka z selerem konserwowym - Danka Pichci