Menu Zamknij

Sałatka makaronowa z brokułem i boczkiem

Sałatka makaronowa z brokułem i boczkiem to świetna propozycja na drugie śniadanie do pracy lub na domową kolację. Możemy ją również przygotować jako przekąskę na imprezę lub spotkanie ze znajomymi. Połączenie makaronu i chrupiącego boczku wędzonego nie tylko dobrze smakuje, ale sprawia też, że sałatka makaronowa z brokułem i boczkiem jest sycąca. Ja do zrobienia tej sałatki wykorzystałam makaron w kształcie ziarenek ryżu, ale można użyć innego dowolnego makaronu, na przykład gwiazdki lub małe kolanka, itp. Tego typu sałatki robię dosyć często, ponieważ przy ich przygotowaniu nie ma dużo składników do krojenia, co sprawia, że sałatka makaronowa z brokułem i boczkiem jest stosunkowo szybka do zrobienia. Poniższa sałatka makaronowa z brokułem i boczkiem powstała z kilku prostych składników, ale można dodać do niej jeszcze coś od siebie.

Sałatka makaronowa z brokułem i boczkiem

Składniki na Sałatkę makaronową z brokułem i boczkiem:

  • 100 g drobnego makaronu (u mnie w kształcie ryżu)
  • 1 mały brokuł
  • około 200 g boczku wędzonego
  • 3 jajka
  • 1/2 zielonego ogórka szklarniowego (może być gruntowy)
  • 1 średniej wielkości czerwona cebula
  • 1/2 kostki sera feta

Sos:

  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
  • 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól, pieprz do smaku
Sałatka makaronowa z brokułem i boczkiem

Przygotowanie Sałatki makaronowej z brokułem i boczkiem:

  1. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzić, przepłukać zimną wodą i pozostawić do ostudzenia. Ostudzony makaron przełożyć do miski, w której będziemy robić sałatkę.
  2. Jajka włożyć do garnka, zalać wodą, dodać 1/2 łyżeczki soli, wstawić na gaz i gotować około 6-7 minut od momentu zagotowania wody. Zdjąć z ognia, wylać gorącą wodą, zalać zimną wodą, skorupki postukać i pozostawić do ostudzenia. Przestudzone jajka obrać, pokroić w niedużą kostkę. Przełożyć do miski z makaronem.
  3. Brokuła podzielić na różyczki, przełożyć do garnka, zalać wrzątkiem, dodać 1/2 łyżeczki soli. Garnek przykryć, wstawić na gaz i gotować około 5 minut. Garnek zdjąć z ognia. Odlać gorącą wodę. Różyczki brokuła przepłukać na sitku zimną wodą, pozostawić do ostudzenia. Przestudzone różyczki przełożyć do miski z makaronem.
  4. Boczek pokroić w paski, przełożyć na suchą patelnię. Patelnię wstawić na gaz i smażyć do zrumienienia. Zrumienione kawałki boczku przełożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Pozostawić do ostudzenia. Przestudzony boczek przełożyć do miski z pozostałymi składnikami.
  5. Cebulę obrać, pokroić w niedużą kostkę. Dodać do pozostałych składników.
  6. Składniki sosu (tj. majonez, śmietanę, musztardę i przyprawy) umieścić w osobnej misce i wymieszać.
  7. Przygotowany sos dodać do sałatki i delikatnie wymieszać. Miskę z sałatką przykryć i odstawić do lodówki na 30 minut.
  8. Polecam wypróbować przepis na sałatkę z tortellini i jajkiem.
Opublikowany wSałatki, Śniadanie i kolacja

1 Komentarz

  1. Pingback:Sałatka z rukolą i kurczakiem - Danka Pichci

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *