Czasami w domu organizujemy przyjęcia imieninowe czy świąteczne i z tej okazji przygotowujemy ulubione sałatki. Jednak czasami chcielibyśmy czymś naszych gości zaskoczyć i podać coś nowego. Proponuję zrobić sałatkę królewską, którą robi się bardzo szybko, ponieważ nie trzeba produktów do niej gotować (z wyjątkiem jajek) i nie ma też dużo krojenia, a sałatka jest bardzo pyszna. Jeżeli jeszcze takiego dania nie jedliście to polecam gorąco spróbować. 😉
Składniki:
- 300 g wędliny (u mnie polędwica sopocka)
- 3 jajka
- 1 puszka kukurydzy konserwowej (170 g)
- 1 słoik selera konserwowego (320 g)
- 1 puszka ananasa w syropie (560 g)
- 1 por (biała część około 10 cm)
- 3 łyżki majonezu
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek, pokroić w kostkę, przełożyć do miski w której będziemy mieszać sałatkę.
2. Wędlinę pokroić w kosteczkę, dorzucić do jajek. Por przekroić na pół, pokroić w półplasterki, włożyć na sitko i przelać wrzątkiem, odsączyć i przełożyć do miski. Kukurydzę, selera i ananasa odsączyć z zalewy.
3.Selera posiekać na mniejsze paseczki. Dorzucić do miski. Ananasa pokroić w kostkę i wraz z kukurydzą dołożyć do pozostałych składników.
4. Do miski dodać majonez, doprawić solą i pieprzem. Wszystko razem wymieszać. Tak przygotowaną sałatkę wstawić do lodówki na około godzinę, aby smaki się przegryzły.
Robię ją od czasu do czasu.Bardzo ja lubię…:)
Muszę zrobić 🙂
Bardzo dobra sałatka, ja robię podobne chociaż składniki zmieniam zależnie od tego co mam w domu, np. ogórek kiszony zamiast selera itp.
Mam prośbę, nie piszcie komentarzy typu "muszę spróbować", to nie wnosi niczego. Wypróbuj i wtedy oceń. Pozdrawiam
Jest pyszna
Pyszna zawsze smakuje
Nie miałam ostatnio selera konserwowego więc dodałam surowy starty na tarce i jeszcze pieczarki w zalewie ….Taka trochę zmodyfikowana wersja
Jest pyszna często ją robię dodaję do niej jeszcze obranego świeżego ogórka pokrojonego w kosteczke
Też robię ją często.Uwielbiam.Dodaje kurczaka wędzonego lub fileta z kurczaka wedzonego.
Znalam ta sałatkę ale nigdy nie zaparzalam dziękuję za dobrą radę
Pingback:Wielkanocne sałatki - Danka Pichci