Menu Zamknij

Sałatka Kibica

Sałatka Kibica powstała na okoliczność oglądania meczu w gronie znajomych, stąd jej nazwa. Do zrobienia sałatki wykorzystałam produkty, które miałam w lodówce. Jednym ze składników sałatki są pierożki tortellini. U mnie są one z nadzieniem prosciutto, ale można użyć innych. Ponadto sałatka Kibica to chrupiący, zielony ogórek, czerwona papryka i cebula oraz kukurydza z puszki i kawałek żółtego sera. Sos do sałatki to połączenie majonezu i kwaśnej gęstej śmietany. Całość została doprawiona ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Smak potrawy podkreśla również drobno posiekany szczypiorek, którym jest posypana sałatka. Sałatka Kibica jest kolorowa, chrupiąca, smaczna i sycąca. Można ją też zapakować w pudełko i zabrać na drugie śniadanie do pracy. Sałatka Kibica wbrew temu co sugeruje jej nazwa sprawdzi się również na wiele innych okazji, nie tylko podczas oglądania imprez sportowych.

Sałatka Kibica

Składniki na Sałatkę Kibica:

  • 1 opakowanie (230 g) makaronu tortellini z nadzieniem prosciutto
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 zielonego ogórka szklarniowego
  • 1 mała puszka kukurydzy (160 g)
  • 1 średniej wielkości czerwona cebula
  • 70 g żółtego sera
  • 1/2 pęczka szczypiorku

Sos:

  • 3 łyżki majonezu
  • 2 gęstego jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany 12%
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie
Sałatka Kibica

Przygotowanie Sałatki Kibica:

  1. Tortellini ugotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzić na sitku i pozostawić do ostudzenia.
  2. Ogórka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Przełożyć do miski, w której będziemy robić sałatkę.
  3. Czerwoną cebulę obrać, pokroić w kostkę lub piórka. Przełożyć do miski.
  4. Paprykę umyć, osuszyć, usunąć gniazda nasienne. Pokroić w kostkę i przełożyć do miski.
  5. Kukurydzę odsączyć z zalewy, przepłukać na sitku zimną wodą i dodać do pozostałych składników.
  6. Składniki sosu (tj. majonez, jogurt naturalny) przełożyć do miseczki. Doprawić solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi. Wymieszać do połączenia składników.
  7. Do miski ze składnikami na sałatkę dodać przestudzony makaron, starty ser na tarce o grubych oczkach i przygotowany sos. Delikatnie wymieszać.
  8. Szczypiorek umyć, osuszyć i drobno posiekać. Posypać nim sałatkę.
  9. Polecam wypróbować przepis na sałatkę warstwową z tortellini.
Opublikowany wNa imprezę, Sałatki, Śniadanie i kolacja

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *