- 6 ziemniaków
- 4 marchewki
- 2 pietruszki
- 4 ogórki konserwowe
- 1 seler mały lub 1/2 większego
- 1 mała cebula
- 4 jajka
- 1 słoik majonezu 400 ml
- 1 puszka groszku zielonego
- sól, pieprz do smaku
- natka pietruszki
Przygotowanie:
1. Warzywa ugotować w mundurkach do miękkości, odstawić do ostudzenia. Zimne warzywa obrać i pokroić w drobną kostkę. Przełożyć do miski, w której będziemy robić sałatkę.
2. Jajka ugotować na twardo, ostudzić i obrać. Następnie pokroić w drobną kostkę, przełożyć do miski. Groszek odsączyć z zalewy, dodać do miski. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i dodać do pozostałych składników. Ogórki konserwowe odsączyć z zalewy, pokroić w kostkę. Dodać do pozostałych składników.
3. Do miski dodać majonez, pokrojoną natkę pietruszki. Doprawić solą i pieprzem. Całość razem dokładnie wymieszać. Odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin, aby smaki się przegryzły.
Zdecydowanie – jarzyny lepiej gotować na parze, zachowują więcej smaku.
Moja śp.Babcia nie dawała ani octu ani natki a zamiast cebuli był por. ?Dla mnie tradycyjna sałatka jarzynowa jest z:
*marchewki
*pietruszki
*selera
*pora
*ziemniaków
*ogórka kwaszonego
*jajek
*jabłka
*groszku zielonego ale u nas nikt nie lubi i nie daję?
U mnie taki sam przepis. A zamiast groszku daję kukurydzę.
Mam sprawdzony przepis od Gessler i tylko tego trzymam się. Warzywa używam z wywaru, mają więcej aromatu. Dodaje kiszone ogórki zamiast konserwowych. Żadnej surowej cebuli ani pora i bez groszku. Oprócz majonezu dodaje musztardę Sarepską, smak jest zdecydowanie lepszy. Każdy może mieć swoją ulubiona wersję. Ja tej trzymam się od lat i przy niej pozostanę.
por dodaję gotowany z wywaru jak pozostałe warzywa