Menu Zamknij

Ryż smażony po kantońsku

Ryż smażony po kantońsku to danie proste i smaczne. Sprawdzi się na obiad lub ciepłą kolację. Danie to możemy przygotować w każdej chwili, ponieważ do jego zrobienia wystarczą nam składniki, które znajdziemy u siebie w lodówce. Za każdym razem ryż smażony po kantońsku może smakować inaczej: zależy to od tego, jakich użyjemy warzyw. Jeżeli nie mamy świeżych warzyw to możemy wykorzystać mrożoną mieszankę do dań chińskich. Ryż smażony po kantońsku to danie sycące i bardzo smaczne pod warunkiem, że lubicie takie przyprawy jak kurkuma, imbir, chili, sos sojowy i olej sezamowy. Jest to danie na przygotowanie którego nie poświęcimy dużo czasu i pieniędzy. Ryż smażony po kantońsku możemy również przygotować z kurczakiem lub krewetkami.

Ryż smażony po kantońsku

Składniki na Ryż smażony po kantońsku:

  • 2×100 g ryżu
  • 2 jajka
  • 1 nieduża biała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 marchew
  • 1/2 cukinii
  • kilka różyczek brokuła
  • kawałek pora (biała część, około 10 cm)
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki chili w proszku
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka ziaren sezamu
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
Ryż smażony po kantońsku

Przygotowanie Ryżu smażonego po kantońsku:

  1. Ryż włożyć do garnka. Zalać wrzątkiem. Dodać 1/2 łyżeczki kurkumy i 1/2 łyżeczki soli. Garnek przykryć, wstawić na gaz i gotować około 5 minut. Garnek zdjąć z ognia, odcedzić.
  2. Jajka wbić do miseczki, dodać 2 łyżki sosu sojowego. Roztrzepać do połączenia składników.
  3. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju rzepakowego, wlać masę jajeczną i usmażyć omlet. Poczekać, aż jajka całkowicie się zetną, a następnie przewrócić na drugą stronę. Chwilę jeszcze podsmażyć i zdjąć z patelni.
  4. Marchew obrać, umyć, pokroić w półplasterki. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Pora pokroić w półplasterki. Różyczki brokuła włożyć do garnka i sparzyć wrzątkiem. Cukinię umyć, pokroić w półplasterki.
  5. Na większej patelni lub woku rozgrzać 2 łyżki oleju rzepakowego. Dodać pokrojoną cebulę. Chwilę podsmażyć. Następnie dodać marchew, cukinię, por i obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć na mocnym ogniu przez około 5 minut. Kilka razy pomieszać.
  6. Omlet pokroić w paski, dodać do smażących się warzyw. Wymieszać. Następnie wsypać ugotowany, odcedzony ryż. Dodać brokuła. Całość wymieszać. Dodać 3 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki oleju sezamowego. Doprawić chili, imbirem i cukrem. Całość wymieszać. Zdjąć patelnię z ognia.
  7. Rozgrzać suchą patelnię. Wsypać na nią ziarna sezamu. Uprażyć. Uprażonym sezamem posypać ryż z warzywami przed podaniem.
  8. Polecam wypróbować przepis na ryż po katalońsku.
Ryż smażony po kantońsku
Opublikowany wObiad

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *