Ryż smażony po kantońsku to danie proste i smaczne. Sprawdzi się na obiad lub ciepłą kolację. Danie to możemy przygotować w każdej chwili, ponieważ do jego zrobienia wystarczą nam składniki, które znajdziemy u siebie w lodówce. Za każdym razem ryż smażony po kantońsku może smakować inaczej: zależy to od tego, jakich użyjemy warzyw. Jeżeli nie mamy świeżych warzyw to możemy wykorzystać mrożoną mieszankę do dań chińskich. Ryż smażony po kantońsku to danie sycące i bardzo smaczne pod warunkiem, że lubicie takie przyprawy jak kurkuma, imbir, chili, sos sojowy i olej sezamowy. Jest to danie na przygotowanie którego nie poświęcimy dużo czasu i pieniędzy. Ryż smażony po kantońsku możemy również przygotować z kurczakiem lub krewetkami.
Składniki na Ryż smażony po kantońsku:
- 2×100 g ryżu
- 2 jajka
- 1 nieduża biała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 marchew
- 1/2 cukinii
- kilka różyczek brokuła
- kawałek pora (biała część, około 10 cm)
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 5 łyżek sosu sojowego
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/2 łyżeczki chili w proszku
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 łyżka ziaren sezamu
- 3 łyżki oleju rzepakowego
Przygotowanie Ryżu smażonego po kantońsku:
- Ryż włożyć do garnka. Zalać wrzątkiem. Dodać 1/2 łyżeczki kurkumy i 1/2 łyżeczki soli. Garnek przykryć, wstawić na gaz i gotować około 5 minut. Garnek zdjąć z ognia, odcedzić.
- Jajka wbić do miseczki, dodać 2 łyżki sosu sojowego. Roztrzepać do połączenia składników.
- Na patelni rozgrzać łyżkę oleju rzepakowego, wlać masę jajeczną i usmażyć omlet. Poczekać, aż jajka całkowicie się zetną, a następnie przewrócić na drugą stronę. Chwilę jeszcze podsmażyć i zdjąć z patelni.
- Marchew obrać, umyć, pokroić w półplasterki. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Pora pokroić w półplasterki. Różyczki brokuła włożyć do garnka i sparzyć wrzątkiem. Cukinię umyć, pokroić w półplasterki.
- Na większej patelni lub woku rozgrzać 2 łyżki oleju rzepakowego. Dodać pokrojoną cebulę. Chwilę podsmażyć. Następnie dodać marchew, cukinię, por i obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć na mocnym ogniu przez około 5 minut. Kilka razy pomieszać.
- Omlet pokroić w paski, dodać do smażących się warzyw. Wymieszać. Następnie wsypać ugotowany, odcedzony ryż. Dodać brokuła. Całość wymieszać. Dodać 3 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki oleju sezamowego. Doprawić chili, imbirem i cukrem. Całość wymieszać. Zdjąć patelnię z ognia.
- Rozgrzać suchą patelnię. Wsypać na nią ziarna sezamu. Uprażyć. Uprażonym sezamem posypać ryż z warzywami przed podaniem.
- Polecam wypróbować przepis na ryż po katalońsku.