Ryż smażony po chińsku to danie, które możemy modyfikować na różne sposoby. Mam tu na myśli warzywa, które wykorzystujemy do przygotowania potrawy, a mogą to być również podgotowane różyczki brokułu, zielony groszek, papryczka chili – w zależności, co mamy w domu. Dobra też będzie gotowa mieszanka warzyw do dań chińskich, wówczas przygotowanie dania będzie bardzo szybkie. Ryż smażony po chińsku to sycące danie o orientalnym smaku. Do jego przygotowania możemy użyć woka lub głębokiej patelni o grubym dnie. Robiąc ryż smażony po chińsku, jajka można usmażyć oddzielnie, a następnie drobno pokroić i na końcu dodać na patelnię z ryżem i warzywami lub tak, jak w moim przypadku, rozbełtane jajka wlewamy bezpośrednio na patelnię na której smażymy całe danie. Zamiast ryżu jaśminowego sprawdzi się tu również ryż basmati.
Składniki na Ryż smażony po chińsku:
- 200 g filetu z piersi z kurczaka
- 100 g ryżu jaśminowego
- 1/2 czerwonej papryki
- 2 cebule dymki
- kawałek pora
- 1 nieduża czerwona cebula
- 120 g pieczarek
- 1 marchew
- 2 ząbki czosnku
- 90 g kiełków fasoli mung
- 1 łyżeczka kurkumy
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju rzepakowego
Przygotowanie Ryżu smażonego po chińsku:
- Filet z kurczaka umyć, pokroić w niedużą kostkę lub paski, dodać 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżkę oleju sezamowego. Wymieszać i odstawić na 30 minut.
- Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Do gotującego się ryżu dodać łyżeczkę kurkumy. Ugotowany ryż odcedzić i pozostawić do wystudzenia.
- Cebulę dymkę pokroić w plasterki (zostawić trochę szczypiorku do posypania potrawy przed podaniem). Czerwoną cebulę obrać, przekroić na pół, pokroić w piórka. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w paseczki. Marchew umyć, obrać, pokroić w słupki. Pieczarki oczyścić, pokroić w paski. Por opłukać, przekroić na pół, pokroić w półplasterki.
- Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju rzepakowego. Dodać pokrojoną czerwoną cebulę i dymkę. Podsmażyć do zrumienienia. Następnie dodać zamarynowane mięso. Podsmażyć na dużym ogniu do zrumienienia z każdej strony. Mięso przesunąć na bok patelni, dodać pieczarki i obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć do momentu, aż pieczarki zmniejszą swoją objętość. Kolejno na patelnię przełożyć pokrojoną marchew, por, paprykę i kiełki fasoli. Wymieszać i smażyć około 7 minut, aż warzywa zmiękną. Następnie na patelnię wsypać ugotowany ryż, wymieszać. Jajka wbić do szklanki, dodać łyżkę sosu sojowego. Dokładnie wymieszać, a następnie przelać na patelnię. Ponownie wymieszać i smażyć do momentu, aż jajka się zetną. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać, patelnię zdjąć z ognia. Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem.