Menu Zamknij

Ryż smażony po chińsku

Ryż smażony po chińsku to danie, które możemy modyfikować na różne sposoby. Mam tu na myśli warzywa, które wykorzystujemy do przygotowania potrawy, a mogą to być również podgotowane różyczki brokułu, zielony groszek, papryczka chili – w zależności, co mamy w domu. Dobra też będzie gotowa mieszanka warzyw do dań chińskich, wówczas przygotowanie dania będzie bardzo szybkie. Ryż smażony po chińsku to sycące danie o orientalnym smaku. Do jego przygotowania możemy użyć woka lub głębokiej patelni o grubym dnie. Robiąc ryż smażony po chińsku, jajka można usmażyć oddzielnie, a następnie drobno pokroić i na końcu dodać na patelnię z ryżem i warzywami lub tak, jak w moim przypadku, rozbełtane jajka wlewamy bezpośrednio na patelnię na której smażymy całe danie. Zamiast ryżu jaśminowego sprawdzi się tu również ryż basmati.

Ryż smażony po chińsku

Składniki na Ryż smażony po chińsku:

  • 200 g filetu z piersi z kurczaka
  • 100 g ryżu jaśminowego
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 2 cebule dymki
  • kawałek pora
  • 1 nieduża czerwona cebula
  • 120 g pieczarek
  • 1 marchew
  • 2 ząbki czosnku
  • 90 g kiełków fasoli mung
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
Ryż smażony po chińsku

Przygotowanie Ryżu smażonego po chińsku:

  1. Filet z kurczaka umyć, pokroić w niedużą kostkę lub paski, dodać 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżkę oleju sezamowego. Wymieszać i odstawić na 30 minut.
  2. Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Do gotującego się ryżu dodać łyżeczkę kurkumy. Ugotowany ryż odcedzić i pozostawić do wystudzenia.
  3. Cebulę dymkę pokroić w plasterki (zostawić trochę szczypiorku do posypania potrawy przed podaniem). Czerwoną cebulę obrać, przekroić na pół, pokroić w piórka. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w paseczki. Marchew umyć, obrać, pokroić w słupki. Pieczarki oczyścić, pokroić w paski. Por opłukać, przekroić na pół, pokroić w półplasterki.
  4. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju rzepakowego. Dodać pokrojoną czerwoną cebulę i dymkę. Podsmażyć do zrumienienia. Następnie dodać zamarynowane mięso. Podsmażyć na dużym ogniu do zrumienienia z każdej strony. Mięso przesunąć na bok patelni, dodać pieczarki i obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć do momentu, aż pieczarki zmniejszą swoją objętość. Kolejno na patelnię przełożyć pokrojoną marchew, por, paprykę i kiełki fasoli. Wymieszać i smażyć około 7 minut, aż warzywa zmiękną. Następnie na patelnię wsypać ugotowany ryż, wymieszać. Jajka wbić do szklanki, dodać łyżkę sosu sojowego. Dokładnie wymieszać, a następnie przelać na patelnię. Ponownie wymieszać i smażyć do momentu, aż jajka się zetną. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać, patelnię zdjąć z ognia. Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem.
Ryż smażony po chińsku
Ryż smażony po chińsku
Opublikowany wObiad

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *