Ryba zapiekana w porach to jedna z moich propozycji na zbliżające się święta Bożego Narodzenia. Przygotowana w ten sposób ryba zapiekana w porach jest niezwykle aromatyczna i kremowa. Ryba zapiekana w porach jest też świetnym pomysłem na piątkowy obiad i podana w towarzystwie ziemniaków czy kaszy, ale ja na pewno zrobię ją także na święta. Warto dodać, że jej przygotowanie nie zajmie wam wiele czasu i też nie wymaga ona długiej listy wyszukanych składników, także warto pomyśleć o jej zrobieniu. Taka ryba zapiekana w porach to zdecydowanie super pomysł, aby zaskoczyć waszych bliskich w te święta nowym daniem. Tak więc gorąco polecam wypróbować poniższy przepis i mam nadzieję, że przypadnie on wam do gustu, tak jak mojej rodzince.
Składniki na Rybę zapiekaną w porach:
- 360 g filetów rybnych
- 300 g pora
- 2 łyżki masła
- 30 g tartego żółtego sera
- 1 nieduża biała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 200 ml słodkiej śmietanki 30%
- 3 łyżki kwaśnej śmietany 12% lub 18%
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól, czarny pieprz mielony, pieprz cytrynowy lub sok z cytryny
- kilka gałązek koperku
Przygotowanie Ryby zapiekanej w porach:
- Filety osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki. Doprawić solą, pieprzem cytrynowym (lub skropić sokiem z cytryny). Naczynie żaroodporne wysmarować 1 łyżką masła. Na spód przełożyć doprawione filety rybne.
- Cebulę obrać, przekroić na pół, pokroić w półplasterki. Pora umyć, usunąć wierzchnie liście, pokroić w półplasterki. Czosnek obrać, drobno posiekać.
- Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju rzepakowego i 1 łyżkę masła. Dodać pokrojoną cebulę. Chwilę podsmażyć, nie rumienić. Następnie dodać czosnek i pokrojonego pora. Wymieszać. Podsmażyć, aż warzywa zmiękną. Na patelnię wlać śmietankę słodką i kwaśną. Doprawić solą, pieprzem czarnym i cytrynowym. Wymieszać, chwilę podusić, aż sos lekko zgęstnieje. Patelnię zdjąć z ognia, dodać starty żółty ser, wymieszać. Tak przygotowanym sosem zalać filety rybne w naczyniu żaroodpornym.
- Naczynie żaroodporne (nie przykrywać) wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i piec około 20-25 minut. Przed podaniem udekorować posiekanym koperkiem.
- Polecam wypróbować przepis na rybę po węgiersku.