Menu Zamknij

Ryba zapiekana w porach

Ryba zapiekana w porach to jedna z moich propozycji na zbliżające się święta Bożego Narodzenia. Przygotowana w ten sposób ryba zapiekana w porach jest niezwykle aromatyczna i kremowa. Ryba zapiekana w porach jest też świetnym pomysłem na piątkowy obiad i podana w towarzystwie ziemniaków czy kaszy, ale ja na pewno zrobię ją także na święta. Warto dodać, że jej przygotowanie nie zajmie wam wiele czasu i też nie wymaga ona długiej listy wyszukanych składników, także warto pomyśleć o jej zrobieniu. Taka ryba zapiekana w porach to zdecydowanie super pomysł, aby zaskoczyć waszych bliskich w te święta nowym daniem. Tak więc gorąco polecam wypróbować poniższy przepis i mam nadzieję, że przypadnie on wam do gustu, tak jak mojej rodzince.

Ryba zapiekana w porach

Składniki na Rybę zapiekaną w porach:

  • 360 g filetów rybnych
  • 300 g pora
  • 2 łyżki masła
  • 30 g tartego żółtego sera
  • 1 nieduża biała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 200 ml słodkiej śmietanki 30%
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 12% lub 18%
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól, czarny pieprz mielony, pieprz cytrynowy lub sok z cytryny
  • kilka gałązek koperku
Ryba zapiekana w porach

Przygotowanie Ryby zapiekanej w porach:

  1. Filety osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki. Doprawić solą, pieprzem cytrynowym (lub skropić sokiem z cytryny). Naczynie żaroodporne wysmarować 1 łyżką masła. Na spód przełożyć doprawione filety rybne.
  2. Cebulę obrać, przekroić na pół, pokroić w półplasterki. Pora umyć, usunąć wierzchnie liście, pokroić w półplasterki. Czosnek obrać, drobno posiekać.
  3. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju rzepakowego i 1 łyżkę masła. Dodać pokrojoną cebulę. Chwilę podsmażyć, nie rumienić. Następnie dodać czosnek i pokrojonego pora. Wymieszać. Podsmażyć, aż warzywa zmiękną. Na patelnię wlać śmietankę słodką i kwaśną. Doprawić solą, pieprzem czarnym i cytrynowym. Wymieszać, chwilę podusić, aż sos lekko zgęstnieje. Patelnię zdjąć z ognia, dodać starty żółty ser, wymieszać. Tak przygotowanym sosem zalać filety rybne w naczyniu żaroodpornym.
  4. Naczynie żaroodporne (nie przykrywać) wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i piec około 20-25 minut. Przed podaniem udekorować posiekanym koperkiem.
  5. Polecam wypróbować przepis na rybę po węgiersku.
Ryba zapiekana w porach
Ryba zapiekana w porach
Opublikowany wObiad

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *