Po ryby sięgamy najczęściej w okresie świąt Bożego Narodzenia, chociaż powinniśmy się nimi zajadać bez specjalnej okazji. Na święta oprócz karpi i śledzi przygotowujemy też inne ryby smażone, duszone czy zapiekane i z różnymi dodatkami. Ja dzisiaj proponuję filety rybne w pikantnym sosie selerowym. Danie to można podawać zarówno na zimno jak i po uprzednim zapiekaniu na ciepło.
Składniki:
- około 600g filetów rybnych (mogą być mintaj, morszczuk, dorsz) po rozmrożeniu
- 1 duży seler (około 500 g)
- 2 cebule
- 1/2 szklanki białego wina
- 1/4 szklanki wody
- 4 łyżki ketchupu pikantnego
- 3 liście laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka cukru
- olej do smażenia
- 1 jajko
- mąka i bułka tarta do obtoczenia ryby
- sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Seler obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę obrać, pokroić w kostkę.
2. W garnku rozgrzać 3-4 łyżki oleju, wrzucić cebulę i chwilę ją podsmażyć, nie rumienić. Do cebuli dodać potarty seler, wlać wino i wodę. Dodać liście laurowe i ziele angielskie i przeciśnięty przez praskę obrany czosnek. Dusić pod przykryciem na małym ogniu, od czasu do czasu przemieszać. Gdy warzywa będą miękkie (po około 30 minutach) dodać ketchup, cukier i doprawić solą. Wymieszać i chwilę poddusić. Zdjąć z ognia i odstawić do ostudzenia. Sos powinien być gęsty i ostry w smaku.
3. Filety osuszyć ręcznikiem papierowym, pociąć na mniejsze kawałki, oprószyć solą i pieprzem. Następnie obtoczyć w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Tak przygotowane filety smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
4. Usmażone filety układać w szklanej misce warstwami na przemian z sosem selerowym.