Menu Zamknij

Roladki z tortilli z szynką i serem

Roladki z tortilli z szynką i serem to prosta przekąska dobra na każdą imprezę. Do ich zrobienia potrzebujemy tylko kilku prostych składników. Możliwości jest wiele. W moim przypadku tym razem jest to szynka konserwowa, serek ziołowy, ser żółty i koperek. Roladki z tortilli z szynką i serem można przygotować wcześniej, a bezpośrednio przed podaniem pokroić na mniejsze porcje. Jeżeli mamy obawy, że roladki mogą się rozwijać podczas układania na półmisku to proponuję w każdą włożyć wykałaczkę. Dzięki takiemu rozwiązaniu przekąskę będzie można wziąć łatwiej z talerza. W moim przypadku placki tortilli posmarowałam kremowym serkiem ziołowym, ale może to też być serek śmietankowy z dodatkiem chrzanu lub musztardy. Wówczas roladki z tortilli z szynką i serem będą miały bardziej wyrazisty smak. Ja do przygotowania tej przekąski użyłam szynki konserwowej, ale może ona być inna, np. gotowana lub wędzona. Takie roladki z tortilli sprawdzą się na każdym przyjęciu i na pewno w mig znikną z talerza. Ich zrobienie zajmuje dosłownie chwilę, więc warto wypróbować ten przepis.

Roladki z tortilli z szynką i serem

Składniki na Roladki z tortilli z szynką i serem:

  • 2 okrągłe placki tortilli (u mnie placki o średnicy 20 cm)
  • 4 plastry szynki konserwowej lub innej ulubionej
  • 4 plastry żółtego sera
  • 1/2 pęczka koperku
  • kremowy serek śmietankowy z ziołami do posmarowania tortilli
  • świeżo mielony czarny pieprz, oregano
Roladki z tortilli z szynką i serem

Przygotowanie Roladek z tortilli z szynką i serem:

  1. Placki tortilli posmarować serkiem, ułożyć plastry szynki pozostawiając jeden brzeg pusty. Na szynce ułożyć żółty ser.
  2. Koperek umyć, osuszyć, posiekać i posypać nim placki tortilli. Całość oprószyć świeżo mielonym pieprzem i suszonym oregano.
  3. Tak przygotowane placki zwinąć ciasno w rulon (kończąc w miejscu, na którym nie położyliśmy szynki i sera) i owinąć ciasno folią spożywczą. Włożyć do lodówki na 2 godziny.
  4. Po tym czasie tortille wyjąć z lodówki, odwinąć folię spożywczą i pokroić na mniejsze roladki. W każdą roladkę wbić wykałaczkę i ułożyć na półmisku.
  5. Polecam wypróbować przepis na mini tortille z pastą jajeczną i tuńczykiem.
Roladki z tortilli z szynką i serem
Opublikowany wNa imprezę, Śniadanie i kolacja

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *