Menu Zamknij

Roladki drobiowe

Na przygotowanie tych roladek nie poświęcimy dużo czasu. Jest to danie stosunkowo proste i raczej każdy powinien sobie z nim poradzić. W efekcie końcowym uzyskamy pyszne i soczyste roladki drobiowe w sosie śmietanowym. Można je podawać według uznania. Ja postawiłam na surówkę i kaszę 🙂
Składniki:
  • 2 podwójne piersi z kurczaka (filety)
  • 8 plasterków szynki gotowanej
  • 8 plastrów sera żółtego
  • 2 ogórki konserwowe
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1 cebula
  • 200ml śmietanki 30%
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia


Przygotowanie:
1. Filety umyć i pokroić na niezbyt cienkie płaty, które lekko rozbić tłuczkiem najlepiej przez folię. Mięso oprószyć solą i pieprzem.
2. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Paprykę i ogórki pokroić w słupki (w takiej ilości, aby było na każdą roladkę).
3. Na każdym płacie mięsa ułożyć plasterek szynki, sera, po kawałku papryki, ogórka i cebuli. Następnie zawinąć roladki.
4. Na patelni rozgrzać 4 łyżki oleju i obsmażyć roladki na złoty kolor. Jeżeli będziemy smażyć roladki w pierwszej fazie w miejscu ich zawinięcia to się nam nie rozpadną i nie trzeba ich spinać wykałaczkami.
5. Podsmażone roladki przełożyć do naczynia żaroodpornego. Patelnię wypłukać około 1/2 szklanki wody i przelać do naczynia. Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. na około 20 minut. Po 10 minutach zapiekania naczynie odkryć i wlać śmietankę. Roladki obrócić. Ponownie włożyć do piekarnika na ok. 10 minut bez przykrycia i uważać, aby się nie przypiekły.

Opublikowany wNa imprezę, Obiad

24 Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *