Na przygotowanie tych roladek nie poświęcimy dużo czasu. Jest to danie stosunkowo proste i raczej każdy powinien sobie z nim poradzić. W efekcie końcowym uzyskamy pyszne i soczyste roladki drobiowe w sosie śmietanowym. Można je podawać według uznania. Ja postawiłam na surówkę i kaszę 🙂
Składniki:
- 2 podwójne piersi z kurczaka (filety)
- 8 plasterków szynki gotowanej
- 8 plastrów sera żółtego
- 2 ogórki konserwowe
- 1/2 papryki czerwonej
- 1 cebula
- 200ml śmietanki 30%
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie:
1. Filety umyć i pokroić na niezbyt cienkie płaty, które lekko rozbić tłuczkiem najlepiej przez folię. Mięso oprószyć solą i pieprzem.
2. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Paprykę i ogórki pokroić w słupki (w takiej ilości, aby było na każdą roladkę).
3. Na każdym płacie mięsa ułożyć plasterek szynki, sera, po kawałku papryki, ogórka i cebuli. Następnie zawinąć roladki.
4. Na patelni rozgrzać 4 łyżki oleju i obsmażyć roladki na złoty kolor. Jeżeli będziemy smażyć roladki w pierwszej fazie w miejscu ich zawinięcia to się nam nie rozpadną i nie trzeba ich spinać wykałaczkami.
5. Podsmażone roladki przełożyć do naczynia żaroodpornego. Patelnię wypłukać około 1/2 szklanki wody i przelać do naczynia. Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. na około 20 minut. Po 10 minutach zapiekania naczynie odkryć i wlać śmietankę. Roladki obrócić. Ponownie włożyć do piekarnika na ok. 10 minut bez przykrycia i uważać, aby się nie przypiekły.
A jak długo potem smażyć (piekarnikować?)
Ok. 10 minut
Śmietana się nie zetnie?
nie powinna się ściąć, mi się tak nie zrobiło
a jakiego sera?
świetny pomysł.obiad w święta będzie PYSZNY !!
żółtego, może być gouda
Wygląda apetycznie.Przepis wart zapisania i zrobienia.Mniam,mniam …
Robię takie sa pycha
Witam,a czy te piersi przekroić jeszcze na pół?tzn aby było 8 tych roladek?
jak sa wieksze to tak 😉
Ja dodaję jeszcze pieczarki 😉
wez sobie twarogu włuz
Ten komentarz został usunięty przez autora.
A optacza pani roladki w mące przed smażeniem
Nie
Włuz?
Co to za sałatka jest na zdjęciu z tymi roladkami?
tylko zamiast mixu sałat użyłam sałaty lodowej 😉 https://dankapichci.blogspot.com/2016/11/surowka-idealna-do-obiadu.html
No to próbujemy robić 😉 wygląda apetycznie
Dzisiaj próbuje, myślę że i dzieciom też będzie smakować��
Włóż
Nie rozumiem tylko jednego. Filety pokroic na platy, a w dalszym komentarzu jest napisane ze jesli sa zbyt grube to pokroic tak by wyszlo 8 sztuk
Ten komentarz został usunięty przez autora.