Rogaliki ziemniaczane z powidłami to sposób na wykorzystanie ugotowanych ziemniaków, które zostały nam z obiadu. Jeżeli korzystamy z takich wczorajszych (tzn. zimnych) ziemniaków to najlepiej przepuścić je przez maszynkę do mięsa, aby nie było dużych grudek. Natomiast jeżeli mamy ziemniaki świeżo ugotowane, jeszcze ciepłe, to wystarczy je dokładnie podusić widelcem. Przygotowanie ciasta na rogaliki ziemniaczane z powidłami jest bardzo proste, ponieważ wszystkie składniki wystarczy umieścić w misce lub na stolnicy, zagnieść i wyrobić gładkie ciasto (nie ma konieczności jego schładzania). Następnie w zależności, jakie duże chcemy mieć rogaliki, ciasto dzielimy na dwie lub trzy części, rozwałkujemy, tniemy na trójkąty, nakładamy powidła, zawijamy, układamy na blaszce, do piekarnika i po kilku minutach rogaliki ziemniaczane z powidłami są gotowe. Ciasto ziemniaczane jest trochę klejące, dlatego przed jego rozwałkowaniem stolnicę należy podsypać mąką. Ziemniaki w cieście sprawiają, że rogaliki następnego dnia są chrupiące i nadal smaczne. Rogaliki ziemniaczane z powidłami świetnie smakują z filiżanką kawy lub ciepłego kakao, można je również zapakować dzieciom na drugie śniadanie do szkoły.
Składniki na Rogaliki ziemniaczane z powidłami:
- 250 g ugotowanych ziemniaków
- 1 jajko + 1 jajko do posmarowania rogalików
- 350 g mąki pszennej
- 150 g cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- powidła do nadzienia
Przygotowanie Rogalików ziemniaczanych z powidłami:
- Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę (jeżeli mamy ziemniaki jeszcze ciepłe to można je dokładnie podusić widelcem).
- Do ziemniaków wbić jajko. Dodać mąkę pszenną, cukier, proszek do pieczenia, łyżkę oleju rzepakowego. Całość wyrobić na jednolite, gładkie ciasto.
- Ciasto można podzielić na dwie lub trzy części (w zależności, jakie duże chcemy mieć rogaliki). Każdą część ciasta podsypać mąką pszenną, następnie rozwałkować na kształt koła. Każde koło podzielić na 8 trójkątów. Na dłuższym boku każdego kawałka nałożyć łyżeczkę powideł, następnie zwinąć rogaliki i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Jajko wbić do miseczki, rozbełtać dokładnie widelcem. Przy pomocy pędzelka posmarować wierzch rogalików.
- Blaszkę włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 st.C. i piec około 12-15 minut (do zrumienienia).
- Gotowe rogaliki ziemniaczane z powidłami wyciągnąć z piekarnika i odstawić do przestudzenia. Przed podaniem polukrować lub oprószyć cukrem pudrem.