Menu Zamknij

Rogaliki z trzech składników

Szukając przepisu na coś słodkiego do popołudniowej kawy trafiłam na przepis na rogaliki z trzech składników. Postanowiłam je zrobić, ponieważ nie wymagają one dużo pracy. Trochę odbiegają od tych tradycyjnych, gdyż ciasto jest bez cukru i tylko nadzienie jest słodkie. Rogaliki są kruche, delikatne i smaczne 🙂 Polecam wszystkim. Na pewno się udadzą i każdemu zasmakują!

Składniki:
  • 3 szklanki mąki pszennej+ do podsypania przy rozwałkowywaniu
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany 18% 
  • kostka masła lub margaryny (200g)
  • dodatkowo dowolne nadzienie (ja użyłam budyniu śmietankowego i powideł śliwkowych)
*szklanka= 250ml


Przygotowanie:
1. Mąkę przesiać przez sitko, dodać pokrojone w kostkę schłodzone masło lub margarynę oraz śmietanę. 
2. Całość posiekać nożem, następnie zagnieść szybko jednolite ciasto. Zawinąć je w folię i włożyć do lodówki na około godzinę. 
3. Wyjąć ciasto z lodówki, podzielić na 4 części. Każdą z nich podsypać mąką i rozwałkować. Następnie podzielić na 8 części. Na każdym trójkącie włożyć łyżeczkę powideł lub innego nadzienia. Następnie zawijać rogaliki od szerszej części do środka.
4. Zawinięte rogaliki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 190-200st.C. przez około 25-30 minut.
5. Upieczone rogaliki polukrować lub oprószyć cukrem pudrem.

Opublikowany wCiasta i desery

53 Komentarze

  1. Anonimowy

    Dzis pieklam z dzemem jagodowym (wlasnej roboty). Sa pyszne !!!! Bez jajek, cukru i proszku do pieczenia !!!! Smietanke mialam kwasna, gesta 14%. Ciasto walkowalam na cienki ok 2mm placek. POLECAM – SA SUPER !!!! i MALO ROBOTY !!!!

  2. Pingback:Rogaliki serowe 3-składnikowe - Danka Pichci

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *