Szukając przepisu na coś słodkiego do popołudniowej kawy trafiłam na przepis na rogaliki z trzech składników. Postanowiłam je zrobić, ponieważ nie wymagają one dużo pracy. Trochę odbiegają od tych tradycyjnych, gdyż ciasto jest bez cukru i tylko nadzienie jest słodkie. Rogaliki są kruche, delikatne i smaczne 🙂 Polecam wszystkim. Na pewno się udadzą i każdemu zasmakują!
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej+ do podsypania przy rozwałkowywaniu
- 1 szklanka kwaśnej śmietany 18%
- kostka masła lub margaryny (200g)
- dodatkowo dowolne nadzienie (ja użyłam budyniu śmietankowego i powideł śliwkowych)
*szklanka= 250ml
Przygotowanie:
1. Mąkę przesiać przez sitko, dodać pokrojone w kostkę schłodzone masło lub margarynę oraz śmietanę.
2. Całość posiekać nożem, następnie zagnieść szybko jednolite ciasto. Zawinąć je w folię i włożyć do lodówki na około godzinę.
3. Wyjąć ciasto z lodówki, podzielić na 4 części. Każdą z nich podsypać mąką i rozwałkować. Następnie podzielić na 8 części. Na każdym trójkącie włożyć łyżeczkę powideł lub innego nadzienia. Następnie zawijać rogaliki od szerszej części do środka.
4. Zawinięte rogaliki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 190-200st.C. przez około 25-30 minut.
5. Upieczone rogaliki polukrować lub oprószyć cukrem pudrem.
Prosty i fajny przepis:)
Podoba mi się ten przepis 🙂 Rogaliki wyszły Ci cudnie 🙂
Pół godziny??? Chyba 1.5 godziny! Ale nie czepiając się czasu, to bardzo dobre. Polecam!
Na weekend zrobię ???
szału nie ma
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.
Rogaliki wyglądają przepysznie:)
zawsze kupowałam a dzieki Tobie sprobuje upiec sama i jak mi sie udadza to bedzie to Twoja zasługa. całuski
Czy tam na pewno nie aje sie cukru?
Ten komentarz został usunięty przez autora.
Nie cukru nie ma jest tylko slodkie nadzienie
Jutro wypróbujemy ?
Bez drożdży?
Wyglądają smacznie 🙂 ile plus/minus wychodzi z takiej porcji sztuk?
Pozdrawiam 🙂
około 30 rogalików 😉
Dziękuję za odpowiedź 🙂 Więc w najbliższy weekend będą rogalki 🙂
Pozdrawiam 😀
Wypróbuję,bo prosty przepis ,a rogaliki na pewno pyszne.
Już spisalam do mojego zeszytu z przepisami. I będę próbować za kilka dni. Przepis wydaje się prosty
Właśnie ze tak pol godziny i się pieka
Piekłam pyszne wyszły z powidłami własnej roboty i część z jabłkami szybko i pysznie!!!
Przepis wydaje się być banalnie prosty, ale zastanawiam się czy rzeczywiście nie potrzeba proszku do pieczenia?
No wlasnie moze czeba jeszcze proszku zeby urosly
Śliwki lub dżem jagodowy mogą być nadzieniem?
nie, nie potrzeba 🙂
tak
bardzo smaczne i kruche wyszły
Czym mozna zastapic kwasna smietane? W niemczech jest tylko 10%
jeżeli jest gęsta to może być 10%
Przepis tani i niezawodny !
no muszę wyprubować ani cukru ,ani proszku do pieczenia ani jajek ,ciekawe co z tego wyjdzie ,a jesli dam do nich makę bezglutenową ,to nic sie nie stanie.
Dokładnie,bez jajek,bez proszku a rogaliki są po prostu pyszne 🙂
Polecam z jabłkiem albo nutelle pyszne
Dzis pieklam z dzemem jagodowym (wlasnej roboty). Sa pyszne !!!! Bez jajek, cukru i proszku do pieczenia !!!! Smietanke mialam kwasna, gesta 14%. Ciasto walkowalam na cienki ok 2mm placek. POLECAM – SA SUPER !!!! i MALO ROBOTY !!!!
Fajny,szybki przepis dzisiaj upiekę,dzieci będą miały niespodziankę jak wrócą ze szkoły,:)
Komentarze mnie przekonały i przepis spisałam. Na pewno upiekę na DZIEŃ Matki.
Super przepis. Wydaje sie prosty. Na pewno wyprobuje. Dzięki!
Wyszły przepyszne. Świetny przepis. Dziękuję
Witam;) Dzisiaj robiłam pierwszy raz. Wyszły pyszne 😉 Szybki,prosty przepis. Polecam !!!
sa wspaniałe ,ale nie z dżemem bo mi wyciekł,robie z jabłkami smażonymi ,uwielbiamy,sąsiedzi też
Witam. Rogaliki pyszne, bardzo kruche. Dodam tylko ze margarynę zastąpiłam olejem kokosowym. Bardzo malo roboty przy rogalikach, szybko się robi. Jednym słowem rewelacyjne.
A czy może być serek mascsrpone jako nadzienie
nie wiem, bo nie próbowałam, ale możliwe że może się stopić
To jest dość znane i raczej smaczne, ale… tuczy. Trzeba uważać na ilość. Ostrożnie 😉
Można zarobic ciasto wieczorem ,włożyć na noc do lodówki i piec rano?
tak
A z czekoladą w środku można zrobić?
tak
Pyszne i tanie
Chyba w obozie koncentracyjnym ???
do dżemu trzeba dodać łyżeczkę albo pół mąki ziemniaczanej to nie wycieknie ,
Ja dodaje jeszcze drożdże. Są wysmienite
Juz robilam pychota
Pingback:Rogaliki serowe 3-składnikowe - Danka Pichci