W okresie letnim, kiedy mam dostęp do świeżych owoców bardzo często przygotowuję różnego rodzaju ciasta z ich udziałem. Są to zarówno ciasta pieczone, jak i bez pieczenia. Pierwszymi owocami, które dojrzewają w moim ogrodzie są truskawki, dlatego dzisiaj chcę się z wami podzielić przepisem na ciasto o nazwie Truskawkowe Raffaello. Jest to ciasto bez pieczenia, a więc idealne na letnie upały. Raffaello z truskawkami składa się z kilku warstw słonych krakersów przełożonych kremem budyniowym z kawałkami owoców, a na wierzchu bita śmietana. Dodatkowo smaku i aromatu dodają wiórki kokosowe i biała czekolada. Raffaello z truskawkami jest przepyszne i smakuje każdemu, a przepis na nie nie jest skomplikowany.

Składniki na blaszkę o wymiarach 22×28 cm.
Składniki na Raffaello z truskawkami:
- 3 szklanki mleka
- 2 budynie śmietankowe bez cukru (2×40 g)
- 4 łyżki cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych + 2-3 łyżki do dekoracji ciasta
- 70 g białej czekolady
- 1/2 kostki masła (100 g)
- 300 ml słodkiej śmietanki 30% lub 36%
- 1 opakowanie śmietan-fixu
- 1 łyżka cukru pudru
- 260 g krakersów solonych
- około 400 g truskawek + kilka truskawek do dekoracji

Przygotowanie Raffaello z truskawkami:
- Truskawki obrać z szypułek, umyć, przełożyć na durszlak i pozostawić do osuszenia.
- Dwie szklanki mleka przelać do rondelka, wstawić na gaz i zagotować. Gdy mleko będzie ciepłe to dodać pokruszoną białą czekoladę. Wymieszać do rozpuszczenia.
- Pozostałe mleko (1 szklanka) przelać do kubka, dodać proszek budyniowy, cukier, cukier wanilinowy i wiórki kokosowe. Całość dokładnie wymieszać. Następnie powoli wlewać ciągle mieszając do gotującego się mleka. Gotować na wolnym ogniu około 1-2 minut ciągle mieszając, aby nie powstały grudki i do momentu, aż budyń zgęstnieje i zacznie się bąblić. Garnek zdjąć z ognia, przykryć i odstawić do całkowitego wystudzenia.
- Miękkie masło przełożyć do miski i zmiksować na puszystą masę. Następnie dodawać po łyżce przestudzonej masy budyniowej. Miksować na niskich obrotach miksera do połączenia składników.
- Schłodzoną śmietankę przelać do miski, dodać cukier puder i ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać śmietan-fix i ubijać jeszcze chwilę.
- Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Na spodzie ułożyć warstwę krakersów, następnie rozsmarować 1/2 kremu budyniowego. Przykryć kolejną warstwą krakersów. Rozsmarować pozostały krem. Na kremie poukładać pokrojone w plasterki truskawki lekko wciskając w krem. Przykryć warstwą krakersów. Na wierzchu ciasta rozsmarować ubitą śmietanę i wyrównać. Posypać wiórkami kokosowymi. Raffaello z truskawkami przykryć i wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Przed podaniem kawałki ciasta można udekorować świeżymi truskawkami.


