Menu Zamknij

Racuchy z bananami

Czasami mamy takie dni, że nie wiemy co zrobić na obiad albo szukamy pomysłu na szybkie śniadanie, którym nie będą kanapki. Idealnym daniem są wtedy racuchy, które zrobimy w kilka minut, a składniki do ich wykonania na pewno znajdziemy w lodówce. Jeżeli nie mamy banana to z powodzeniem możemy zastąpić go jabłkiem. Racuchy wyjdą równie pyszne, a dodając cynamon to będą po prostu rozpływać się w ustach! 🙂

Składniki:
  • 2 jajka
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki sody lub proszku do pieczenia
  • 2 banany
  • olej do smażenia


Przygotowanie:

1. Do miski wbić jajka, dodać cukier, ubić na puszystą masę. Dodawać partiami mąkę wymieszaną z proszkiem i mleko. Banana obrać ze skórki, pokroić w plasterki, dodać do ciasta i wymieszać wszystko razem. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany, żeby nam się nie rozlewało na patelni.
2. Na patelni rozgrzać olej i łyżką kłaść ciasto na nieduże placuszki. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Smażyć na niedużym ogniu, ponieważ racuchy mogą nam się spalić, a w środku będą surowe. Usmażone placki posypać cukrem pudrem i podawać z owocami według uznania.
Opublikowany wObiad, Śniadanie i kolacja

6 Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *