Menu Zamknij

Rabarbarowe brownie

Wiosna to okres, kiedy pojawia się rabarbar, czyli jedna z pierwszych roślin z dodatkiem których możemy upiec ciasto lub zrobić deser. Oczywiście najlepszym ciastem z tymi kwaśnymi łodygami jest ciasto drożdżowe z kruszonką, ale rabarbar sprawdzi się również jako dodatek do ciasta czekoladowego. Rabarbar cechuje się wyrazistym i kwaśnym smakiem, więc rabarbarowe brownie nie jest zbyt słodkie. Ciasto czekoladowe to deser o ciężkiej, mokrej konsystencji, komponuje się ono z wieloma dodatkami, w tym również z rabarbarem. Rabarbarowe brownie po upieczeniu i ostudzeniu można posypać cukrem pudrem lub zrobić polewę czekoladową. Na wierzch tego deseru zrobiłam krem na bazie bitej śmietany i serka mascarpone, który świetnie komponuje się z kwaskowatym, czekoladowym spodem i nadaje ciastu lekkości. Rabarbarowe brownie to ciasto sezonowe, lekko kwaśne, które zachwyca swoim smakiem.

Rabarbarowe brownie

Składniki na tortownicę o średnicy 23 cm.

Składniki na Rabarbarowe brownie:

Ciasto:

  • 6 jajek
  • 3 tabliczki (300 g) gorzkiej czekolady
  • 150 g masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • szczypta soli

Krem:

  • 200 ml śmietanki 30% lub 36%
  • 250 g serka mascarpone lub ricotty
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 śmietan-fix

Dodatkowo:

  • 200 g rabarbaru
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • gorzka czekolada lub wiórki kokosowe do dekoracji
Rabarbarowe brownie

Przygotowanie Rabarbarowego brownie:

  1. Masło włożyć do rondelka. Garnek wstawić na gaz. Podgrzewać na niewielkim ogniu do momentu rozpuszczenia się masła. Garnek zdjąć z ognia. Do płynnego masła dodać połamaną gorzką czekoladę. Mieszać do momentu całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Pozostawić do przestudzenia.
  2. Dwa całe jajka wbić do miski. Dodać żółtka z pozostałych czterech jajek, a białka zostawić w oddzielnej misce. Jajka z żółtkami wymieszać rózgą lub za pomocą miksera na niskich obrotach ubić na jednolitą masę. Następnie powoli wlewać przestudzoną masę czekoladową i dokładnie wymieszać do połączenia składników. Do białek dodać szczyptę soli, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać porcjami cukier. Miksować do uzyskania sztywnej gęstej piany. Ubitą pianę dodać do masy czekoladowej. Wymieszać delikatnie szpatułką do połączenia składników.
  3. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać przygotowane ciasto i wyrównać.
  4. Rabarbar umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Przełożyć do miski. Dodać mąkę ziemniaczaną i cukier puder. Wymieszać. Wyłożyć na ciasto lekko wciskając. Posypać wiórkami kokosowymi.
  5. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i piec około 40 minut.
  6. Schłodzoną śmietankę przelać do miski, dodać cukier puder i ubić na sztywno. Pod koniec ubijania wsypać śmietan-fix. Następnie porcjami dodawać serek mascarpone. Zmiksować do połączenia składników na niskich obrotach miksera. Krem śmietanowo-serowy przełożyć na wierzch upieczonego, przestudzonego ciasta. Wyrównać.
  7. Wierzch ciasta posypać startą gorzką czekoladą lub wiórkami kokosowymi.
  8. Polecam wypróbować przepis na tartę z budyniem i rabarbarem.
Rabarbarowe brownie
Opublikowany wCiasta i desery

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *