Menu Zamknij

Powidła śliwkowe bez mieszania

Istnieje powiedzenie, że człowiek uczy się przez całe życie. Muszę stwierdzić, że jest w tym trochę prawdy, ponieważ powidła robię już parę lat i zawsze musiałam poświęcić na ich przygotowanie trochę czasu. Dotychczas musiałam je cały czas mieszać podczas smażenia i pilnować, aby się nie przypaliły. Jednak ostatnio zainspirował mnie przepis znaleziony w internecie (link), w którym dodając do śliwek niewielką ilość octu, nie musimy ich mieszać. Postanowiłam go wypróbować i okazał się strzałem w dziesiątkę! Powidła faktycznie się nie przypaliły i są gęste, tak jak powinny być. 🙂

Składniki:

  • 5 kg dojrzałych śliwek węgierek
  • 1/2 kg cukru (opcjonalnie)
  • 4 łyżki octu

Przygotowanie:
1. Śliwki umyć, usunąć pestki, przełożyć do garnka. Dodać ocet, wsypać cukier. Przykryć i odstawić na 12 godzin.
2. Po tym czasie zdjąć pokrywkę. Garnek wstawić na nieduży gaz i gotować 7 godzin (bez mieszania). Jeżeli powidła są jeszcze rzadkie to następnego dnia gotować około 2 godzin. Jak powidła zaczną gęstnieć to wymieszać i ewentualnie jeszcze trochę podgotować, jeżeli uznamy, że są za rzadkie.
3. Gotowe i jeszcze gorące powidła przełożyć do słoików, zakręcić. Przewrócić do góry dnem i zostawić do ostygnięcia.

Opublikowany wPrzetwory

0 Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *