Menu Zamknij

Powidła śliwkowe bez mieszania

Istnieje powiedzenie, że człowiek uczy się przez całe życie. Muszę stwierdzić, że jest w tym trochę prawdy, ponieważ powidła robię już parę lat i zawsze musiałam poświęcić na ich przygotowanie trochę czasu. Dotychczas musiałam je cały czas mieszać podczas smażenia i pilnować, aby się nie przypaliły. Jednak ostatnio zainspirował mnie przepis znaleziony w internecie (link), w którym dodając do śliwek niewielką ilość octu, nie musimy ich mieszać. Postanowiłam go wypróbować i okazał się strzałem w dziesiątkę! Powidła faktycznie się nie przypaliły i są gęste, tak jak powinny być. 🙂

Składniki:

  • 5 kg dojrzałych śliwek węgierek
  • 1/2 kg cukru (opcjonalnie)
  • 4 łyżki octu

Przygotowanie:
1. Śliwki umyć, usunąć pestki, przełożyć do garnka. Dodać ocet, wsypać cukier. Przykryć i odstawić na 12 godzin.
2. Po tym czasie zdjąć pokrywkę. Garnek wstawić na nieduży gaz i gotować 7 godzin (bez mieszania). Jeżeli powidła są jeszcze rzadkie to następnego dnia gotować około 2 godzin. Jak powidła zaczną gęstnieć to wymieszać i ewentualnie jeszcze trochę podgotować, jeżeli uznamy, że są za rzadkie.
3. Gotowe i jeszcze gorące powidła przełożyć do słoików, zakręcić. Przewrócić do góry dnem i zostawić do ostygnięcia.

Opublikowany wPrzetwory

17 Komentarzy

  1. Basia

    Pomocy !! Moje śliwki zaczynają się gotować i boję się że będą „strzelać”, czy garnek nadal ma być odkryty? Płomień jest mały, ale jeszcze muszą się gotować ok 5 ciu godzin.

  2. kasia

    Miałam 6 12litrowych wiader śliwek w ubiegłym roku, twój przepis uratował mi życie, wielkie dzięki, zapas powideł na kilka lat. Pozdrawiam serdecznie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *