Składniki na blaszkę o wymiarach 38×24 cm.
Składniki:
Wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową.
- 2 i 1/2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka maślanki
- 1/2 szklanki oleju
- 3 jajka
- 400 g porzeczek
Kruszonka:
- 1/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki
- 60 g zimnego masła
- 1 opakowanie cukru waniliowego
Przygotowanie:
1. Porzeczki obrać z ogonków, umyć. Pozostawić na sicie do odsączenia z nadmiaru wody.
2. Mąkę z proszkiem przesiać do miski. Wbić jajka. Dodać pozostałe składniki i za pomocą kuli wszystko razem wymieszać na jednolite ciasto.
3. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wysmarować tłuszczem i przełożyć przygotowane ciasto. Posypać odsączonymi porzeczkami (można ciasto posypać łyżką cukru, ponieważ porzeczki są dość kwaśne).
4. Składniki na kruszonkę posiekać nożem i zagnieść szybko kruszonkę. Posypać nią ciasto.
5. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i piec 40 minut. Upieczone ciasto polukrować lub posypać cukrem pudrem.