Menu Zamknij

Porzeczkowe ciasto na maślance

Latem, kiedy są świeże owoce bardzo często robię ciasta z ich wykorzystaniem. Najprostszym takim wypiekiem jest ciasto na maślance. Robi się je bardzo szybko i każdemu powinno się udać. Sięgam po ten przepis, gdy nie mam zbyt wiele czasu lub po prostu nie chce mi się wymyślać czegoś nowego. Jeżeli jeszcze nie znacie tego ciasta to koniecznie musicie spróbować! 🙂

Składniki na blaszkę o wymiarach 38×24 cm.
Składniki:
Wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową.

  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka maślanki
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3 jajka
  • 400 g porzeczek

Kruszonka:

  • 1/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki
  • 60 g zimnego masła
  • 1 opakowanie cukru waniliowego


Przygotowanie:
1. Porzeczki obrać z ogonków, umyć. Pozostawić na sicie do odsączenia z nadmiaru wody.
2. Mąkę z proszkiem przesiać do miski. Wbić jajka. Dodać pozostałe składniki i za pomocą kuli wszystko razem wymieszać na jednolite ciasto.
3. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wysmarować tłuszczem i przełożyć przygotowane ciasto. Posypać odsączonymi porzeczkami (można ciasto posypać łyżką cukru, ponieważ porzeczki są dość kwaśne).
4. Składniki na kruszonkę posiekać nożem i zagnieść szybko kruszonkę. Posypać nią ciasto.
5. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i piec 40 minut. Upieczone ciasto polukrować lub posypać cukrem pudrem.


Opublikowany wCiasta i desery

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *