Menu Zamknij

Placki z młodej kapusty

Przepisów na różnego rodzaju placki warzywne jest sporo. Praktycznie z każdego warzywa można je zrobić. Ja już robiłam to danie z użyciem cukinii, dyni czy marchewki. Jednak najpopularniejsze są placki ziemniaczane i możemy się nimi zajadać przez cały rok. Dzisiaj mam dla was przepis na pyszne placki z młodej kapusty, które w przeciwieństwie do tradycyjnych ziemniaczanych możemy przygotować tylko w okresie wiosennym i letnim, bo tylko wtedy jest dostępna młoda kapusta. Placki z młodej kapusty to pomysł na bezmięsny obiad i możemy je podać z ulubioną surówką lub sosem, np. czosnkowym. Takie placki są delikatne, puszyste i chociaż zrobione z kapusty to jest ona w nich mało wyczuwalna. Chcąc, aby placki był bardziej sycące to proponuję dodać do nich pokrojoną w kostkę kiełbasę lub boczek wędzony. Moi domownicy byli nimi zachwyceni i stwierdzili, że placki z młodej kapusty smakują wybornie, a ja mogę dodać, że robi się je błyskawicznie! 🙂

Placki z młodej kapusty

Składniki na Placki z młodej kapusty:

  • 1/2 główki młodej kapusty
  • 1 średniej wielkości ziemniak
  • około 70 g żółtego sera
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 nieduża biała cebula
  • 1 większe jajko
  • 1/2 pęczka koperku
  • około 1/2 łyżeczki soli
  • pieprz, szczypta ostrej papryki w proszku
  • olej rzepakowy do smażenia
Placki z młodej kapusty

Przygotowanie Placków z młodej kapusty:

  1. Z młodej kapusty usunąć wierzchnie liście, drobno poszatkować, przełożyć do miski i dodać 1/2 łyżeczki soli. Wymieszać dłonią i podusić, żeby kapusta zmiękła i puściła soki. Odstawić na 15 minut.
  2. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Przełożyć do miski z kapustą. Ziemniaka obrać, umyć, zetrzeć na tarce o średnich oczkach do miski z kapustą. Do miski zetrzeć żółty ser. Koperek umyć, drobno posiekać, przełożyć do miski z kapustą.
  3. Jajko wbić do miseczki, rozbełtać widelcem. Przelać do miski z pozostałymi składnikami. Do miski wsypać mąkę pszenną, doprawić pieprzem, szczyptą ostrej papryki i dokładnie wymieszać dłonią do połączenia składników. Gdyby masa była zbyt rzadka to można dodać więcej mąki pszennej.
  4. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju rzepakowego i łyżką nakładać porcje masy formując nieduże placki. Kolejno placki z młodej kapusty smażyć na niedużym ogniu z każdej strony na złoty kolor przez około 3 minuty. Usmażone placki przełożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Podawać z ulubioną surówką lub sosem.
  5. Polecam wypróbować przepis na placki z cukinii i marchewki.
Placki z młodej kapusty
Placki z młodej kapusty
Opublikowany wObiad, Śniadanie i kolacja

5 Komentarzy

  1. Pingback:Placki brokułowe - Danka Pichci

  2. Pingback:Kotlety ziemniaczane z młodą kapustą - Danka Pichci

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *