Mając cukinie z własnego ogrodu, wykorzystuję ją w swojej kuchni na wiele sposobów. Częściowo robię przetwory na zimę, a częściowo zużywam na bieżąco. Jednym ze sposobów na wykorzystanie tego warzywa są placki z cukinii. Robi się je tak samo jak tradycyjne placki ziemniaczane, jednak ze względu na to, że cukinia zawiera dużo wody należy ją dokładnie odsączyć. W przeciwnym razie ciasto będzie za rzadkie, a dodając więcej mąki placki nie będą zbyt smaczne. W moim przypadku do ciasta dodałam jeszcze pokruszony ser feta, który podczas smażenia roztopi się i ładnie zwiąże placki z cukinii. Dodając ser feta musimy pamiętać, że jest on słony, dlatego z solą należy postępować ostrożnie, aby nie przesolić placków. Delikatne, lekkie i chrupiące placki z cukinii to pomysł na letni obiad. Świetnie smakują z kleksem kwaśnej śmietany. Dobre też będą z sosem czosnkowym lub tzatziki.
Składniki na Placki z cukinii:
- 2 średniej wielkości cukinie
- około 6 łyżek mąki pszennej
- 2 ząbki czosnku
- 1 duże jajko
- 130 g sera feta
- sól, pieprz do smaku
- olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie Placków z cukinii:
- Cukinie dokładnie umyć, osuszyć, odciąć końcówki. Zetrzeć na tarce jarzynowej o drobnych oczkach (jeśli cukinie mają nasiona to należy je usunąć). Jeżeli cukinia jest młoda to nie ma potrzeby jej obierania. Startą masę przełożyć na sitko. Posypać solą (około 1/2 łyżeczki). Wymieszać. Odstawić na 10-15 minut, aby ściekł nadmiar soku. Po tym czasie cukinie w dłoniach odsączyć z reszty soku. Przełożyć do miski.
- Do odsączonej cukinii wbić jajko, dodać mąkę pszenną, pokruszony ser feta. Doprawić pieprzem. Dodać obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko dokładnie wymieszać na jednolitą masę.
- Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju rzepakowego i łyżką stołową nakładać masę z cukinii formując nieduże placki. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone placki przełożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Usmażone placki z cukinii podawać z kleksem kwaśnej gęstej śmietany lub z innymi dodatkami, jak kto lubi.
- Polecam wypróbować przepis na placki z cukinii i marchewki.
Uwielbiam ze śmietaną i cukrem 🙂
Pingback:Placki z cukinii – Przepis dnia
Pingback:Kotlety z cukinią i żółtym serem - Danka Pichci
Pycha nie myślałam żeby dodać fetę