Menu Zamknij

Placki z cukinii

Mając cukinie z własnego ogrodu, wykorzystuję ją w swojej kuchni na wiele sposobów. Częściowo robię przetwory na zimę, a częściowo zużywam na bieżąco. Jednym ze sposobów na wykorzystanie tego warzywa są placki z cukinii. Robi się je tak samo jak tradycyjne placki ziemniaczane, jednak ze względu na to, że cukinia zawiera dużo wody należy ją dokładnie odsączyć. W przeciwnym razie ciasto będzie za rzadkie, a dodając więcej mąki placki nie będą zbyt smaczne. W moim przypadku do ciasta dodałam jeszcze pokruszony ser feta, który podczas smażenia roztopi się i ładnie zwiąże placki z cukinii. Dodając ser feta musimy pamiętać, że jest on słony, dlatego z solą należy postępować ostrożnie, aby nie przesolić placków. Delikatne, lekkie i chrupiące placki z cukinii to pomysł na letni obiad. Świetnie smakują z kleksem kwaśnej śmietany. Dobre też będą z sosem czosnkowym lub tzatziki.

Placki z cukinii

Składniki na Placki z cukinii:

  • 2 średniej wielkości cukinie
  • około 6 łyżek mąki pszennej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duże jajko
  • 130 g sera feta
  • sól, pieprz do smaku
  • olej rzepakowy do smażenia
Placki z cukinii

Przygotowanie Placków z cukinii:

  1. Cukinie dokładnie umyć, osuszyć, odciąć końcówki. Zetrzeć na tarce jarzynowej o drobnych oczkach (jeśli cukinie mają nasiona to należy je usunąć). Jeżeli cukinia jest młoda to nie ma potrzeby jej obierania. Startą masę przełożyć na sitko. Posypać solą (około 1/2 łyżeczki). Wymieszać. Odstawić na 10-15 minut, aby ściekł nadmiar soku. Po tym czasie cukinie w dłoniach odsączyć z reszty soku. Przełożyć do miski.
  2. Do odsączonej cukinii wbić jajko, dodać mąkę pszenną, pokruszony ser feta. Doprawić pieprzem. Dodać obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko dokładnie wymieszać na jednolitą masę.
  3. Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju rzepakowego i łyżką stołową nakładać masę z cukinii formując nieduże placki. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone placki przełożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Usmażone placki z cukinii podawać z kleksem kwaśnej gęstej śmietany lub z innymi dodatkami, jak kto lubi.
  4. Polecam wypróbować przepis na placki z cukinii i marchewki.
Placki z cukinii
Opublikowany wObiad

4 Komentarze

  1. Pingback:Placki z cukinii – Przepis dnia

  2. Pingback:Kotlety z cukinią i żółtym serem - Danka Pichci

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *