Pomysłów na placki warzywne jest wiele. Najbardziej znane i uwielbiane przez wszystkich to oczywiście placki ziemniaczane. W podobny sposób można przygotować placki z cukinii. Ja dzisiaj zrobiłam placki z cukinii i marchewki. Ze względu na to, że cukinia jest warzywem bardzo soczystym to, aby placki nam się udały musimy dokładnie odcisnąć nadmiar soku, a gotowe ciasto na placki z cukinii i marchewki powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Placki z cukinii i marchewki możemy podawać z kleksem kwaśnej śmietany, jogurtu naturalnego lub sosem czosnkowym, albo zajadać same. Proste, smaczne, miękkie placki z cukinii i marchewki możemy przygotować na obiad lub kolację.
Inspiracja: Kulinarne przeboje.
Składniki na Placki z cukinii i marchewki:
- 1 młoda cukinia (około 450 g)
- 1 średniej wielkości marchew
- 1 nieduża biała cebula
- 1 duże jajko
- 50 g startego żółtego sera
- 3 płaskie łyżki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki curry
- olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie Placków z cukinii i marchewki:
- Cukinię umyć, osuszyć, odciąć końce i nie obierając zetrzeć na tarce o średnich lub grubych oczkach (może być pół na pół). Posolić, wymieszać i odstawić na 15-20 minut, by cukinia puściła soki. Po tym czasie cukinię dokładnie odcisnąć dłońmi z nadmiaru soku. Można też porcjami kłaść na bawełnianą ściereczkę i w ten sposób odciskać sok. Odciśniętą cukinię przełożyć do miski.
- Marchew umyć, obrać, zetrzeć na tarce o średnich oczkach do miski z cukinią.
- Cebulę obrać, drobno posiekać, przełożyć do miski.
- Do miski z cukinią dodać mąkę i starty żółty ser, wbić jajko. Doprawić pieprzem i kurkumą. Dokładnie wymieszać do połączenia składników. Masa powinna być dość gęsta tak, jak na placki ziemniaczane. W razie potrzeby można dodać jeszcze łyżkę mąki.
- Na patelni rozgrzać 3-4 łyżki oleju rzepakowego i nakładać niewielkie placki cukiniowe. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone placki przełożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Podawać z kleksem kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego.
Pingback:Placki z młodej kapusty - Danka Pichci
Pingback:Placki ziemniaczane z cukinią - Danka Pichci
Pingback:Pieczone placki z cukinii - Danka Pichci
Pingback:Placki z cukinii - Danka Pichci