Menu Zamknij

Placki z cukinii i marchewki

Pomysłów na placki warzywne jest wiele. Najbardziej znane i uwielbiane przez wszystkich to oczywiście placki ziemniaczane. W podobny sposób można przygotować placki z cukinii. Ja dzisiaj zrobiłam placki z cukinii i marchewki. Ze względu na to, że cukinia jest warzywem bardzo soczystym to, aby placki nam się udały musimy dokładnie odcisnąć nadmiar soku, a gotowe ciasto na placki z cukinii i marchewki powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Placki z cukinii i marchewki możemy podawać z kleksem kwaśnej śmietany, jogurtu naturalnego lub sosem czosnkowym, albo zajadać same. Proste, smaczne, miękkie placki z cukinii i marchewki możemy przygotować na obiad lub kolację.

Placki z cukinii i marchewki

Inspiracja: Kulinarne przeboje.

Składniki na Placki z cukinii i marchewki:

  • 1 młoda cukinia (około 450 g)
  • 1 średniej wielkości marchew
  • 1 nieduża biała cebula
  • 1 duże jajko
  • 50 g startego żółtego sera
  • 3 płaskie łyżki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki curry
  • olej rzepakowy do smażenia
Placki z cukinii i marchewki

Przygotowanie Placków z cukinii i marchewki:

  1. Cukinię umyć, osuszyć, odciąć końce i nie obierając zetrzeć na tarce o średnich lub grubych oczkach (może być pół na pół). Posolić, wymieszać i odstawić na 15-20 minut, by cukinia puściła soki. Po tym czasie cukinię dokładnie odcisnąć dłońmi z nadmiaru soku. Można też porcjami kłaść na bawełnianą ściereczkę i w ten sposób odciskać sok. Odciśniętą cukinię przełożyć do miski.
  2. Marchew umyć, obrać, zetrzeć na tarce o średnich oczkach do miski z cukinią.
  3. Cebulę obrać, drobno posiekać, przełożyć do miski.
  4. Do miski z cukinią dodać mąkę i starty żółty ser, wbić jajko. Doprawić pieprzem i kurkumą. Dokładnie wymieszać do połączenia składników. Masa powinna być dość gęsta tak, jak na placki ziemniaczane. W razie potrzeby można dodać jeszcze łyżkę mąki.
  5. Na patelni rozgrzać 3-4 łyżki oleju rzepakowego i nakładać niewielkie placki cukiniowe. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone placki przełożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Podawać z kleksem kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego.
Placki z cukinii i marchewki
Placki z cukinii i marchewki
Placki z cukinii i marchewki
Opublikowany wObiad

2 Komentarze

  1. Pingback:Placki z młodej kapusty - Danka Pichci

  2. Pingback:Placki ziemniaczane z cukinią - Danka Pichci

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *