Proste, smaczne placki z cukinii i fety mogą być alternatywą dla tradycyjnych placków ziemniaczanych, które większość z nas zna i lubi. Jedne i drugie robi się podobnie, jednak ze względu na to, że cukinia zawiera w sobie dużo wody to przed zrobieniem ciasta na placki startą cukinię musimy dokładnie odcisnąć. Jeżeli tego nie zrobimy, do masy będziemy musieli dodać więcej mąki, a w efekcie czego placki z cukinii i fety nie będą takie smaczne. Robiąc takie placki możemy do nich dodać ulubione zioła lub tak jak u mnie doprawić kuminem i pieprzem. Natomiast z solą musimy postępować ostrożnie, ponieważ ser feta jest dość słony. Placki z cukinii i fety ja podałam z kleksem gęstej kwaśnej śmietany, ale może to być sos czosnkowy, ketchup lub inny sos w zależności, co kto lubi.
Składniki na Placki z cukinii i fety:
- 600 g cukinii
- 1/2 pęczka szczypiorku
- 130 g sera feta
- 1 marchewka (130 g)
- 1 duże jajko lub 2 mniejsze
- 5 łyżek mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki kuminu
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie Placków z cukinii i fety:
- Cukinię umyć, osuszyć, zetrzeć do miski na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Dodać 1/2 łyżeczki soli, wymieszać i odstawić na 15 minut.
- Marchew umyć, obrać, zetrzeć do drugiej miski na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i dodać do marchewki.
- Szczypiorek umyć, drobno posiekać, przełożyć do miski z marchwią.
- Cukinię dokładnie odcisnąć z nadmiaru płynu. Przełożyć do miski z marchewką. Do miski wbić jajko, dodać drobno pokrojony ser feta oraz mąkę pszenną. Doprawić kuminem i pieprzem. Całość wyrobić na jednolitą masę. Ciasto powinno być gęste.
- Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, łyżką nakładać porcję masy formując nieduże placki. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone placki przełożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu.
- Polecam wypróbować przepis na placki ziemniaczane z cukinią.