Placek po węgiersku lub placek zbójnicki to nic innego jak tradycyjne placki ziemniaczane podane z pysznym gulaszem węgierskim. Jest to danie trochę czasochłonne, ale warto się poświęcić i przygotować na jesienny lub zimowy obiad sycący placek po węgiersku. Chcąc sobie skrócić czas poświęcony na zrobienie tych smacznych placków możemy gulasz zrobić dzień wcześniej, a następnego dnia tylko usmażyć placki ziemniaczane i podać z odgrzanym gulaszem. Placek po węgiersku to danie dość proste, a jednocześnie wyśmienite, które zaspokoi apetyty najbardziej wymagających smakoszy. Chrupiący placek ziemniaczany podany z aromatycznym gulaszem węgierskim zasmakuje nie tylko wielbicielom dań ziemniaczanych. Także gorąco polecam wam wypróbować mój przepis na placek po węgiersku!
Składniki na Placek po węgiersku:
- 1 kg ziemniaków
- 1 średniej wielkości biała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 większe jajko
- 3-4 łyżki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
- olej rzepakowy do smażenia
- kwaśna śmietana 18% do podania
- porcja gulaszu po węgiersku z tego przepisu
Przygotowanie Placka po węgiersku:
- Ziemniaki umyć, obrać, zetrzeć do miski na tarce jarzynowej o małych oczkach. Pozostawić na 5 minut. Następnie porcjami odciskać z nadmiaru soku. Do odciśniętych ziemniaków wbić jajko, dodać sól, mąkę pszenną, obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz obraną, posiekaną w drobną kostkę (lub startą na tarce jarzynowej) cebulę. Całość dokładnie wymieszać. Gdyby masa była zbyt rzadka to można dodać jeszcze łyżkę mąki pszennej.
- Na patelni o średnicy około 20-22 cm rozgrzać 3 łyżki oleju rzepakowego i wyłożyć 1/2 przygotowanej masy ziemniaczanej. Dokładnie rozprowadzić po całej patelni. Smażyć na średnim ogniu do zrumienienia. Następnie placek delikatnie przewrócić na drugą stronę i smażyć do zrumienienia (z każdej strony smażyć około 3 minut). W ten sam sposób postąpić z drugą częścią masy ziemniaczanej.
- Placki przełożyć na talerz i na jednej połowie wyłożyć część ciepłego gulaszu po węgiersku. Następnie placek zgiąć i przykryć drugą połówką. Aby placek nam się nie złamał to przez środek placka należy zrobić delikatne nacięcie tępą częścią noża. Wierzch każdego placka przed podaniem posmarować kleksem kwaśnej śmietany.