Menu Zamknij

Pizza z czerstwego pieczywa

Jestem pewna, że każdy chociaż raz w życiu miał okazję spróbować pizzy. Ten włoski przysmak na stałe zagościł w wielu polskich domach. U mnie jest podobnie. Wiadomo jednak, że nasza polska pizza bardzo różni się od tej włoskiej, ponieważ Polacy robią to danio na bogato, czyli z dużą ilością dodatków. Przygotowuję ją dosyć często, ponieważ uważam, że domowa pizza jest najlepsza. Zazwyczaj robię pizzę na tradycyjnym spodzie (przepis), jednak zdarzyło mi się ją robić także na spodzie z cukinii (przepis). Tym razem postanowiłam spróbować czegoś nowego i powstała pizza z czerstwego pieczywa! Wiem, że brzmi to dość specyficznie, ale gorąco was zachęcam do przygotowania samodzielnie w domu pizzy z czerstwego pieczywa! Jej smak mnie miło zaskoczył, a z ulubionymi dodatkami i sosem smakuje po prostu wyśmienicie! Pizza z czerstwego pieczywa to idealny sposób na wykorzystanie resztek pieczywa, które nam zalegają. Tak więc jeżeli szukacie innego sposobu na przygotowanie pizzy to koniecznie wypróbujcie przepis na spód do pizzy z czerstwego pieczywa.

Pizza z czerstwego pieczywa

Składniki na Pizze z czerstwego pieczywa:

  • około 300 g czerstwego pieczywa
  • 1 jajko
  • 500 ml mleka lub wody do namoczenia pieczywa
  • sól, pieprz, bazylia, oregano
  • ulubione dodatki do pizzy (u mnie ser, szynka, pieczarki, papryka, koncentrat pomidorowy)
Pizza z czerstwego pieczywa

Przygotowanie Pizzy z czerstwego pieczywa:

  1. Czerstwe pieczywo pokruszyć na mniejsze kawałki, przełożyć do miski i zalać mlekiem lub wodą. Miskę odstawić na 15-20 minut, aby pieczywo zmiękło.
  2. Napęczniałe pieczywo dokładnie odcisnąć, dodać jajko i doprawić solą, pieprzem, bazylią, oregano. Całość wyrobić na jednolitą masę.
  3. Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem, przełożyć masę chlebową i uformować z niej okrągły placek o grubości około 1 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i piec około 30 minut.
  4. Spód do pizzy wyjąć z piekarnika, posmarować koncentratem pomidorowym (lub innym, ulubionym sosem) i poukładać wcześniej wybrane dodatki. Posypać bazylią, oregano i tymiankiem. Wierzch pizzy posypać startym, żółtym serem. Pizzę wstawić ponownie do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. na około 15 minut.
Pizza z czerstwego pieczywa
Pizza z czerstwego pieczywa
Opublikowany wObiad

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *