
- 1/2kg mąki pszennej
- 1 jajko
- 250ml ciepłej wody
- 1 łyżeczka soli
Farsz:
-
- 1/2kg odciśniętej kwaszonej kapusty
- 10dkg suszonych grzybów
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 1/2l wody lub bulionu warzywnego
- 1 cebula
- sól, pieprz

Przygotowanie:
1. Do sporego naczynia wsypać dwie szklanki mąki. Dodać jajko, sól, ciepłą wodę i zagniatać ciasto dosypując pozostałą mąkę. Wyrabiać ciasto przez ok 5 minut.
2. Na rozgrzanym oleju zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, dodać pokrojoną kapustę. Obsmażać kilka minut ciągle mieszając. Następnie dodać bulion lub wodę i grzyby. Doprawić pieprzem ziołowym i czarnym, solą. Dusić min. 40 minut (do miękkości). Całość odparować i ostudzić.
3. Ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować na cienkie płaty. Za pomocą szklanki wykrawać koła, następnie na środek każdego wkładać trochę farszu. Zawinąć i zakleić. Pierogi wrzucać na osolony wrzątek. Kiedy wypłyną gotować jeszcze 3-4 minuty. Następnie wyjąć z wody i serwować na stół.

Już chyba u każdego są… tylko nie u mnie. xD