Menu Zamknij

Pierogi z kapustą i grzybami

Zbliżają się święta i każdy przygotowuje 12 tradycyjnych potraw uzależnionych od upodobań domowników. Każdy region Polski to bowiem nieco inne smaki i aromaty. Większość z nas przygotowuje również na tę okazję pierogi, ale mogą się one różnić farszem. Ja co roku robię pierogi z kapustą i grzybami i zawsze tak samo smaczne. Barszcz z dodatkiem takich pierogów jest wyśmienity 🙂

Składniki:

  • 1/2kg mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 250ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli

Farsz:

    • 1/2kg odciśniętej kwaszonej kapusty
    • 10dkg suszonych grzybów
    • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
    • 1/2l wody lub bulionu warzywnego
    • 1 cebula
    • sól, pieprz


Przygotowanie:
1. Do sporego naczynia wsypać dwie szklanki mąki. Dodać jajko, sól, ciepłą wodę i zagniatać ciasto dosypując pozostałą mąkę. Wyrabiać ciasto przez ok 5 minut.
2. Na rozgrzanym oleju zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, dodać pokrojoną kapustę. Obsmażać kilka minut ciągle mieszając. Następnie dodać bulion lub wodę i grzyby. Doprawić pieprzem ziołowym i czarnym, solą. Dusić min. 40 minut (do miękkości). Całość odparować i ostudzić.
3. Ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować na cienkie płaty. Za pomocą szklanki wykrawać koła, następnie na środek każdego wkładać trochę farszu. Zawinąć i zakleić. Pierogi wrzucać na osolony wrzątek. Kiedy wypłyną gotować jeszcze 3-4 minuty. Następnie wyjąć z wody i serwować na stół.

Opublikowany wNa imprezę, Obiad

0 Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *