Menu Zamknij

Pierogi kebabowe

Pierogi kebabowe to pomysł na smaczne jedzonko imprezowe. Są to pierogi większe od tradycyjnych i zrobione z ciasta drożdżowego. Pierogi kebabowe nadziewamy doprawionymi przyprawą do kebaba i podsmażonymi z cebulą i pieczarkami kawałkami kurczaka. Pozostałe składniki farszu to czerwona papryka, ogórki konserwowe, kukurydza i ser. Tak przygotowane pierogi pieczemy w piekarniku, a nie gotujemy jak tradycyjne. Ja krążki do pierogów wykrawałam miseczką o średnicy 12 cm i uzyskałam około 20 pierogów. Mogą one też być mniejsze, jednak uważam, że tradycyjna szklanka do wykrawania będzie za mała. Takie pierogi kebabowe możemy przygotować również na rodzinny obiad lub ciepłą kolację.

Pierogi kebabowe

Składniki na Pierogi kebabowe:

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 1 jajko+1 jajko do posmarowania pierogów
  • 250 ml mleka
  • 30 g drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 40 g masła
  • 1 łyżka cukru

Farsz:

  • 200 g filetu z piersi kurczaka
  • 150 g pieczarek
  • 1 biała cebula
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 puszka kukurydzy
  • 3-4 nieduże ogórki konserwowe
  • około 100 g żółtego tartego sera
  • 1 łyżeczka przyprawy do gyrosa
  • sól, pieprz
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia

Sos:

  • 3 łyżki ketchupu
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
Pierogi kebabowe

Przygotowanie Pierogów kebabowych:

  1. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w drobną kostkę, przełożyć do miseczki, dodać przyprawę do gyrosa i wymieszać.
  2. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Pieczarki oczyścić, pokroić w drobną kostkę.
  3. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju rzepakowego. Dodać pokrojoną cebulę, chwilę podsmażyć, przesunąć na bok patelni i dodać zamarynowane mięso. Podsmażyć do zrumienienia mięsa. Na patelnię dodać pokrojone pieczarki, smażyć do momentu odparowania płynu. Doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką w proszku. Wymieszać i zdjąć z ognia. Przełożyć do miseczki, pozostawić do wystudzenia.
  4. Paprykę umyć, osuszyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Ogórki wyjąć z zalewy, pokroić w drobną kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy. W miseczce wymieszać ketchup, majonez i musztardę sarepską.
  5. Przygotowanie ciasta. Mleko wlać do kubka, wstawić na gaz i podgrzać. Drożdże pokruszyć do miseczki, dodać łyżkę cukru, połowę ciepłego mleka i łyżkę mąki pszennej (odmierzyć z 500 g). Całość wymieszać, przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Masło przełożyć do kubka, wstawić na gaz i roztopić, zdjąć z ognia i pozostawić do wystudzenia. Do miski przesiać mąkę pszenną, wbić jajko, dodać sól, oregano, zioła prowansalskie, pozostałe mleko i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić dłonią jednolite ciasto, pod koniec wyrabiania wlewać roztopione, przestudzone masło. Ciasto wyrabiać do momentu, aż zacznie odchodzić od ręki. Miskę przykryć ścierką, odstawić na 15-20 minut do wyrośnięcia.
  6. Ciasto podzielić na 3 części. Każdą część rozwałkować na stolnicy podsypanej niewielką ilością mąki pszennej. Następnie przy pomocy miseczki lub słoika wykrawać krążki. Każdy krążek posmarować łyżką przygotowanego sosu i wyłożyć porcję farszu (z kurczaka, pieczarek i cebuli) oraz pozostałych składników, tj. papryki, ogórków i kukurydzy. Posypać startym żółtym serem. Zlepić pierogi. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W miseczce rozbełtać jajko i posmarować nim wierzch pierogów.
  7. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i piec około 20 minut.
  8. Polecam wypróbować przepis na bułeczki kebabowe.
Pierogi kebabowe
Pierogi kebabowe
Opublikowany wNa imprezę, Obiad, Śniadanie i kolacja

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *