Menu Zamknij

Pieczone ziemniaczki

Najpopularniejszym sposobem podawania ziemniaków w naszym kraju jest ich gotowanie lub robienie z nich purée. Możemy je również przygotować w inny sposób, na przykład upiec w piekarniku z ulubionymi ziołami. Takie ziemniaki mogą stanowić świetny dodatek do dań obiadowych lub samodzielną przekąskę na przyjęciach ze znajomymi czy rodziną. Z ulubionym sosem będą smakować jeszcze lepiej. 🙂

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 3 łyżki oleju
  • zioła prowansalskie, tymianek, oregano, sól, pieprz, papryka ostra i słodka

Przygotowanie:
1. Ziemniaki dokładnie umyć (nie obierać), pokroić na plasterki o grubości 1 cm lub ćwiartki jeżeli mamy mniejsze ziemniaki. Przełożyć do garnka, zalać wrzątkiem, dodać 1/2 łyżeczki soli i gotować około 10-15 minut. Następnie odcedzić.
2. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Skropić 2 łyżkami oleju. Poukładać podgotowane ziemniaki. Posypać przyprawami. Skropić pozostałym olejem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. na 20-30 minut (do zrumienienia ziemniaków).

Opublikowany wNa imprezę, Obiad, Przekąski

4 Komentarze

  1. Pingback:Ziemniaki czosnkowe - Danka Pichci

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *