Najpopularniejszym sposobem podawania ziemniaków w naszym kraju jest ich gotowanie lub robienie z nich purée. Możemy je również przygotować w inny sposób, na przykład upiec w piekarniku z ulubionymi ziołami. Takie ziemniaki mogą stanowić świetny dodatek do dań obiadowych lub samodzielną przekąskę na przyjęciach ze znajomymi czy rodziną. Z ulubionym sosem będą smakować jeszcze lepiej. 🙂
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 3 łyżki oleju
- zioła prowansalskie, tymianek, oregano, sól, pieprz, papryka ostra i słodka
Przygotowanie:
1. Ziemniaki dokładnie umyć (nie obierać), pokroić na plasterki o grubości 1 cm lub ćwiartki jeżeli mamy mniejsze ziemniaki. Przełożyć do garnka, zalać wrzątkiem, dodać 1/2 łyżeczki soli i gotować około 10-15 minut. Następnie odcedzić.
2. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Skropić 2 łyżkami oleju. Poukładać podgotowane ziemniaki. Posypać przyprawami. Skropić pozostałym olejem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. na 20-30 minut (do zrumienienia ziemniaków).
Uwielbiam pieczone ziemniaczki. Ja robię z tymiankiem i czosnkiem. Twój przepis wypróbuję już w niedzielę
A pieczone góra dół czy termoobiegiem?
góra dół
Pingback:Ziemniaki czosnkowe - Danka Pichci