Przyznam, że uwielbiam owsiankę. Kiedyś jadłam tylko ją w wersji tradycyjnej, czyli gotowaną na mleku z owocami. Jednak od jakiegoś czasu zaczęłam próbować innych wersji tego pomysłu na śniadanie i pieczona owsianka orzechowa właśnie do nich należy. Przyznam, że smakuje wyśmienicie. Z racji tego, że jest okres jesienny to moja pieczona owsianka orzechowa jest z dodatkiem jabłek i orzechów nerkowca oraz włoskich, które akurat miałam pod ręką. Jednak możecie użyć także innych owoców, np. gruszki czy borówek, a orzechy włoskie zastąpić laskowymi lub żurawiną. Ten przepis jest o tyle super, że można go modyfikować pod siebie pod względem użytych dodatków. Pieczona owsianka orzechowa to idealny pomysł na śniadanie dla każdego. Smakuje ona także w wersji na zimno, jak i na ciepło. Jeśli rano nie macie zbyt wiele czasu na przygotowanie śniadania to możecie dzień wcześniej zapiec taką owsiankę, a rano zjeść ją po prostu na zimno. Ja tak często robię. Tak więc jeśli szukacie pomysłu na szybkie, proste i słodkie śniadanie to pieczona owsianka orzechowa to pomysł dla was. Zachęcam do wypróbowania!
Składniki na Pieczoną owsiankę orzechową:
- 3/4 szklanki płatków owsianych
- 3/4 mleka
- 1 banan
- 1 jabłko
- garść orzechów nerkowca i włoskich (mogą być inne)
- 1 łyżka masła orzechowego
- 1 łyżeczka miodu
- 1/5 łyżeczki cynamonu
- 1 jajko
Przygotowanie Pieczonej owsianki orzechowej:
- Jajko wbić do naczynia żaroodpornego, a następnie rozbełtać widelcem.
- Banana obrać, przełożyć do miseczki i podusić przy użyciu widelca. Przełożyć do naczynia żaroodpornego z jajkiem.
- Jabłko umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na mniejsze kawałki i dodać do banana.
- Orzechy pokroić na mniejsze kawałki i dodać do pozostałych składników.
- Do naczynia żaroodpornego wlać mleko, dodać masło orzechowe, płatki owsiane, miód i cynamon. Całość dokładnie wymieszać łyżką do połączenia składników.
- Naczynie żaroodporne wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i zapiekać około 30 minut.
- Polecam wypróbować przepis na nocną owsiankę jogurtową lub pieczoną owsiankę sernikową z owocami.