Biała kiełbasa to jedna z tradycyjnych dań wielkanocnych. Podajemy ją zazwyczaj jako dodatek do żurku lub na ciepło grzaną w wodzie. Najlepiej smakuje ona z ćwikłą, to znaczy tartymi buraczkami i chrzanem lub z samym chrzanem. Dlatego dzisiaj mam dla was przepis na białą kiełbasę zapiekaną w sosie chrzanowym. Tak przygotowana biała kiełbasa świetnie wpasuje się w wielkanocne menu, a jej przygotowanie nie zajmie wam dużo czasu!

Składniki:
- 4 białe kiełbasy
- 2 średnie cebule
- 150 ml śmietanki 30%
- 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%
- 3-4 łyżeczki chrzanu
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka suszonego majeranku
- sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
- Kiełbasę włożyć do garnka. Zalać wodą, wstawić na gaz i podgrzewać na wolnym ogniu do momentu, aż woda zacznie wrzeć (nie gotować). Zdjąć garnek z gazu, wyjąć kiełbasę i przełożyć ją do naczynia żaroodpornego. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. na około 15 minut (do zrumienienia kiełbasy).
- W miseczce wymieszać kwaśną śmietanę ze słodką i chrzanem.
- Cebulę obrać, pokroić w półplasterki. Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju. Dodać cebulę, posolić i zeszklić. Następnie na patelnię dodać wymieszaną śmietanę. Podsmażyć 2-3 minuty. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Wymieszać. Zdjąć z ognia.
- Przygotowany sos chrzanowy z cebulą przełożyć do naczynia żaroodpornego z kiełbasą. Naczynie ponownie wstawić do piekarnika i zapiekać około 40 minut.

Kiełbasy surowe czy parzone?
obojętnie 🙂 bo później i tak kiełbasa jest pieczona, więc surowa zdąży się zaparzyć
jeśli parzona to nie trzeba wstawiać pierwszy raz do piekarnika na 15 minut, tylko dopiero później na 40
Pingback:Biała kiełbasa pieczona w piwie - Danka Pichci
Czytac przepis ze zrozumieniem. Jest napisane że ,,Kiełbasę włożyć do garnka. Zalać wodą, wstawić na gaz i podgrzewać na wolnym ogniu do momentu, aż woda zacznie wrzeć (nie gotować)”
Pingback:Biała kiełbasa pieczona na kapuście kiszonej - Danka Pichci
Pingback:Pieczona biała kiełbasa zawijana w boczku - Danka Pichci