Menu Zamknij

Pieczona biała kiełbasa w sosie chrzanowym

Biała kiełbasa to jedna z tradycyjnych dań wielkanocnych. Podajemy ją zazwyczaj jako dodatek do żurku lub na ciepło grzaną w wodzie. Najlepiej smakuje ona z ćwikłą, to znaczy tartymi buraczkami i chrzanem lub z samym chrzanem. Dlatego dzisiaj mam dla was przepis na białą kiełbasę zapiekaną w sosie chrzanowym. Tak przygotowana biała kiełbasa świetnie wpasuje się w wielkanocne menu, a jej przygotowanie nie zajmie wam dużo czasu!

Pieczona biała kiełbasa w sosie chrzanowym

Składniki:

  • 4 białe kiełbasy
  • 2 średnie cebule
  • 150 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%
  • 3-4 łyżeczki chrzanu
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • sól, pieprz do smaku
Pieczona biała kiełbasa w sosie chrzanowym

Przygotowanie:

  1. Kiełbasę włożyć do garnka. Zalać wodą, wstawić na gaz i podgrzewać na wolnym ogniu do momentu, aż woda zacznie wrzeć (nie gotować). Zdjąć garnek z gazu, wyjąć kiełbasę i przełożyć ją do naczynia żaroodpornego. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. na około 15 minut (do zrumienienia kiełbasy).
  2. W miseczce wymieszać kwaśną śmietanę ze słodką i chrzanem.
  3. Cebulę obrać, pokroić w półplasterki. Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju. Dodać cebulę, posolić i zeszklić. Następnie na patelnię dodać wymieszaną śmietanę. Podsmażyć 2-3 minuty. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Wymieszać. Zdjąć z ognia.
  4. Przygotowany sos chrzanowy z cebulą przełożyć do naczynia żaroodpornego z kiełbasą. Naczynie ponownie wstawić do piekarnika i zapiekać około 40 minut.
Pieczona biała kiełbasa w sosie chrzanowym
Opublikowany wObiad

7 Komentarzy

  1. Pingback:Biała kiełbasa pieczona w piwie - Danka Pichci

  2. Kamila

    Czytac przepis ze zrozumieniem. Jest napisane że ,,Kiełbasę włożyć do garnka. Zalać wodą, wstawić na gaz i podgrzewać na wolnym ogniu do momentu, aż woda zacznie wrzeć (nie gotować)”

  3. Pingback:Biała kiełbasa pieczona na kapuście kiszonej - Danka Pichci

  4. Pingback:Pieczona biała kiełbasa zawijana w boczku - Danka Pichci

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *