Menu Zamknij

Pieczeń rzymska

Pieczeń rzymska to pieczone w keksówce mięso mielone z dodatkami, którymi mogą być jajka ugotowane na twardo, małe korniszony lub papryka. W moim przepisie są to jajka, ponieważ robiłam pieczeń na święta Wielkanocne i chciałam, aby był akcent świąteczny. Pieczeń rzymska to rodzaj dużego klopsa, ponieważ przygotowuje się go z mięsa mielonego doprawionego w ten sam sposób, jak na pulpety. Chociaż można dodać do niego np. natkę pietruszki lub inne ulubione zioła. Możliwości jest wiele. Do zrobienia pieczeni rzymskiej możemy też wykorzystać mięso mielone mieszane, to znaczy wołowo-wieprzowe lub z dodatkiem drobiowego. Pieczeń rzymska może być podawana na ciepło jako danie obiadowe z sosem (np. koperkowym lub pieczarkowym), ale też na zimno jako dodatek do kanapek. Gorąco polecam wypróbować mój przepis na pieczeń rzymską na zbliżające się święta i nie tylko!

Pieczeń rzymska

Składniki na Pieczeń rzymską:

  • 800 g wieprzowego mięsa mielonego
  • 1 kajzerka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 średnia cebula biała
  • 4 jajka
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 1 płaska łyżeczka mielonego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka majeranku
  • 2 łyżeczki musztardy francuskiej

Dodatkowo:

  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 łyżka smalcu
  • 1 łyżka bułki tartej
Pieczeń rzymska

Przygotowanie Pieczeni rzymskiej:

  1. Trzy jajka włożyć do garnka, zalać wodą, wstawić na gaz i ugotować na twardo. Zdjąć z ognia, zalać zimną wodą i odstawić do przestudzenia. Zimne jajka obrać.
  2. Kajzerkę zalać mlekiem, odstawić do napęcznienia.
  3. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, dodać pokrojoną cebulę i podsmażyć do lekkiego zrumienienia. Następnie dodać obrany, pokrojony w drobną kostkę czosnek. Chwilę jeszcze podsmażyć. Patelnię zdjąć z ognia i odstawić do przestudzenia.
  4. Mięso mielone przełożyć do miski, wbić surowe jajko. Dodać podsmażoną, przestudzoną cebulę z czosnkiem. Kajzerkę wyjąć z mleka, dobrze odcisnąć, przełożyć do miski z mięsem. Dodać przyprawy (tj. sól, pieprz, ostrą paprykę, roztarty w dłoniach majeranek). Całość wyrobić na jednolitą masę.
  5. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Natłuścić smalcem lub olejem. Obsypać bułką tartą. 1/3 masy mięsnej wyłożyć na dnie keksówki. Następnie na środku wzdłuż ułożyć ugotowane jajka i przykryć resztą masy mięsnej. Wierzch pieczeni posmarować musztardą francuską.
  6. Keksówkę z mięsem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i piec około 50-55 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i pieczeń można podawać na ciepło lub pozostawić do wystygnięcia.
Pieczeń rzymska
Opublikowany wNa imprezę, Obiad, Śniadanie i kolacja

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *