Pieczarki pieczone w boczku to bardzo popularne w Polsce i ogólnodostępne przez cały rok grzyby. Występują one w dwóch odmianach: białej i brązowej. Pieczarki białe są delikatniejsze, a brązowe bardziej intensywne w smaku. W mojej kuchni sięgam po nie dość często, dodając do różnych dań, na przykład zapiekanek, sosów i zup. Dzisiaj sięgnęłam po białe grzyby i zrobiłam pieczarki pieczone w boczku. Do przygotowania tego dania należy wybrać duże okazy, mogą to być również pieczarki brązowe, na przykład Portobello. Generalnie pieczarek nie myję, tylko oczyszczam, ale jeżeli są mocno zabrudzone to płuczę je pod bieżącą wodą. Moczenie pieczarek sprawia, że nasiąkają one wodą. Pieczarki pieczone w boczku nie są trudne do zrobienia, a wyśmienity smak gwarantowany. Wszak połączenie pieczarek, sera i boczku wędzonego zawsze się sprawdza. Farsz do nadziewania kapeluszy powinien być wyrazisty w smaku, aby całość nie była mdła. Zawijając pieczarki w boczek można całość spiąć wykałaczką, aby podczas pieczenia boczek nie odkleił się. Pieczarki pieczone w boczku możemy podać jako przekąskę imprezową. Dobre też będą na obiad podane w towarzystwie pieczonych ziemniaków lub frytek i surówki.

Składniki na Pieczarki pieczone w boczku:
- 6 dużych pieczarek
- po dwa plastry wędzonego boczku na każdą pieczarkę
- 1 nieduża biała cebula
- 70 g żółtego sera
- sól, pieprz do smaku
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 ząbek czosnku

Przygotowanie Pieczarek pieczonych w boczku:
- Pieczarki oczyścić, wykręcić ogonki. Kapelusze pieczarek ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (otworami do góry). Oprószyć solą i pieprzem.
- Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Ogonki pieczarek pokroić w drobną kostkę. Ser zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach.
- Na patelni rozgrzać łyżkę oleju rzepakowego. Dodać pokrojoną cebulę. Podsmażyć do lekkiego zrumienienia. Następnie na patelnię przełożyć pokrojone ogonki pieczarek i obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć do odparowania płynu.
- Patelnię zdjąć z ognia. Dodać starty, żółty ser, wymieszać. Tak przygotowany farsz nakładać w kapelusze pieczarek. Następnie każdą pieczarkę owinąć dwoma plastrami boczku tak, aby łączenie boczku było pod spodem kapelusza i w ten sposób ułożyć je na blaszce. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C. i piec około 20 minut.
- Polecam wypróbować przepis na pieczarki faszerowane serem.


