Pesto to rodzaj pasty przygotowanej ze świeżych ziół z dodatkiem orzechów piniowych lub nerkowca, czosnku i oliwy. Przygotowanie jej zajmie nam niewiele czasu, a gotowe pesto możemy przechowywać w lodówce przez kilka dni. Jest ono świetnym dodatkiem do makaronów, sałatek czy pieczywa.
Składniki:
- 1 szklanka świeżych liści bazylii (około 40 g)
- 2 większe ząbki czosnku
- 20 g orzechów nerkowca
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 20 g parmezanu lub innego sera
- sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Do blendera włożyć obrany, pokrojony czosnek i orzeszki. Zmiksować. Następnie dodać umytą bazylię i oliwę z oliwek. Zmiksować na jednolitą masę. Na końcu dodać pokrojony ser. Doprawić solą, pieprzem. Całość zblendować. Gotowe pesto przelać do słoiczka i na wierzch wlać warstwę oliwy, aby przykrywała sos. Zakręcić słoiczek i przechowywać w lodówce.