Składniki na ciasto:
- 1/2kg mąki pszennej
- 3/4 kostki margaryny
- 5dag smalcu
- 1 jajko
- 5dag drożdży
- około 1/4 szklanki mleka
- 1 łyżka oleju
- szczypta soli
Farsz:
- 1/2kg kapusty kiszonej
- 250g pieczarek
- 1 cebula
- sól, pieprz
- olej
Przygotowanie:
1. Kapustę kiszoną opłukać. Ugotować. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę, podsmażyć na oleju na złoty kolor. Pieczarki oczyścić, pokroić w kosteczkę, dodać do cebuli. Podsmażyć do odparowania nadmiaru płynu. Zdjąć z ognia. Kapustę drobno posiekać lub zmielić w maszynce do mięsa. Dodać do pieczarek, doprawić solą i pieprzem. Jeszcze trochę poddusić, aby odparować nadmiar płynu jeżeli jest.
2. Drożdże rozrobić w ciepłym mleku, oprószyć mąką, odstawić do wyrośnięcia. W tym czasie na stolnice przesiać pozostałą mąkę. Dodać margarynę, smalec i wszystko razem posiekać. Następnie dodać jajka, wyrośnięte drożdże, szczyptę soli, olej i zagnieść ciasto. Podzielić je na dwie części i każdą rozwałkować na grubość około 0,5 cm. Pociąć na pasy o szerokości 8-10 cm, wzdłuż dłuższego brzegu nałożyć farsz, zwinąć i końce lekko przycisnąć, aby ciasto się skleiło. Pociąć na paszteciki.
3. Tak przygotowane paszteciki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec 15-20 minut w temperaturze 200 st.C.
Paszteciki najlepiej układać na blaszce łączeniem do dołu, ponieważ wtedy nam się nie rozkleją. Możemy też je posmarować roztrzepanym jajkiem, upieką się na złoty kolor.
Pingback:Kapuśniaczki - Danka Pichci
Czy można je zrobić 2 dni przed podaniem? Nadal będą dobre np. po podgrzaniu w piekarniku?