Menu Zamknij

Paszteciki krucho-drożdżowe

Te paszteciki z kapustą podaję przeważnie na Wigilię z barszczykiem, ale sprawdzają się również na Sylwestra jako przekąska i wtedy doskonale smakują z sosem czosnkowym (który przygotowałam tutaj). Przygotowanie ich zajmie nam około godziny, a efekt na pewno będzie zadowalający i każdemu z naszych gości przypadną do gustu na imprezie. 🙂 Możemy je również podać z ciepłym barszczykiem na rozgrzanie.

Składniki na ciasto:

  • 1/2kg mąki pszennej
  • 3/4 kostki margaryny
  • 5dag smalcu
  • 1 jajko
  • 5dag drożdży
  • około 1/4 szklanki mleka
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli

Farsz:

  • 1/2kg kapusty kiszonej
  • 250g pieczarek 
  • 1 cebula
  • sól, pieprz
  • olej 


Przygotowanie:
1. Kapustę kiszoną opłukać. Ugotować. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę, podsmażyć na oleju na złoty kolor. Pieczarki oczyścić, pokroić w kosteczkę, dodać do cebuli. Podsmażyć do odparowania nadmiaru płynu. Zdjąć z ognia. Kapustę drobno posiekać lub zmielić w maszynce do mięsa. Dodać do pieczarek, doprawić solą i pieprzem. Jeszcze trochę poddusić, aby odparować nadmiar płynu jeżeli jest.
2. Drożdże rozrobić w ciepłym mleku, oprószyć mąką, odstawić do wyrośnięcia. W tym czasie na stolnice przesiać pozostałą mąkę. Dodać margarynę, smalec i wszystko razem posiekać. Następnie dodać jajka, wyrośnięte drożdże, szczyptę soli, olej i zagnieść ciasto. Podzielić je na dwie części i każdą rozwałkować na grubość około 0,5 cm. Pociąć na pasy o szerokości 8-10 cm, wzdłuż dłuższego brzegu nałożyć farsz, zwinąć i końce lekko przycisnąć, aby ciasto się skleiło. Pociąć na paszteciki.
3. Tak przygotowane paszteciki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec 15-20 minut w temperaturze 200 st.C.
Paszteciki najlepiej układać na blaszce łączeniem do dołu, ponieważ wtedy nam się nie rozkleją. Możemy też je posmarować roztrzepanym jajkiem, upieką się na złoty kolor.

Opublikowany wNa imprezę, Śniadanie i kolacja

1 Komentarz

  1. Pingback:Kapuśniaczki - Danka Pichci

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *