Menu Zamknij

Pączusie drożdżowe

Tradycyjnie pączki robimy na Tłusty Czwartek i wtedy smakują najlepiej, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zajadać się nimi o każdej porze roku. Zazwyczaj smażymy pączki duże i z ulubionym nadzieniem (powidłami, dżemem lub ajerkoniakiem). Ja dzisiaj przygotowałam te słodkości w formie pączusiów drożdżowych, co nie znaczy, że są one mniej smaczne. Moje pączusie drożdżowe robi się z tych samych składników, co tradycyjne duże pączki. Są one tylko dużo mniejszych rozmiarów. Tak przygotowane pączusie drożdżowe możemy również po usmażeniu nadziewać marmoladą lub powidłami, ale nam smakowały bez nadzienia. Ja z podanego przepisu usmażyłam około 30 pączusiów drożdżowych.

Pączusie drożdżowe

Składniki na Pączusie drożdżowe:

  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3 dag świeżych drożdży
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka masła
  • 3 płaskie łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 1 łyżka spirytusu
  • 1 cukier wanilinowy (20 g)
  • 3 płaskie łyżki cukru
  • olej rzepakowy do smażenia
  • 2 łyżki mąki pszennej do oprószenia stolnicy
  • kandyzowana skórka pomarańczowa do dekoracji
  • lukier z dodatkiem soku z 1/2 cytryny do dekoracji
Pączusie drożdżowe

Przygotowanie Pączusiów drożdżowych:

  1. Mleko przelać do kubka, wstawić na gaz. Lekko podgrzać, żeby było letnie. Zdjąć z ognia. Do mleka wkruszyć drożdże. Dodać 3 łyżki cukru, cukier wanilinowy szczyptę soli, 3 łyżki mąki pszennej (odmierzyć z całości, czyli z 2 i 1/2 szklanki) i dokładnie wymieszać do rozpuszczenia cukru. Odstawić na 10 minut.
  2. Masło przełożyć do kubeczka i roztopić. Odstawić do przestudzenia.
  3. Pozostałą mąkę przesiać do miski, dodać 3 łyżki kwaśnej śmietany, roztopione i przestudzone masło. Dodać 3 żółtka, spirytus i wlać rozczyn drożdżowy. Całość wyrobić ręką na gładkie, jednolite ciasto (ciasto powinno odchodzić od ręki). Miskę z ciastem przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę (ciasto powinno podwoić swoją objętość).
  4. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkować na grubość około 1,5 cm. Następnie kieliszkiem oprószonym mąką wykrawać krążki. Wykrojone krążki przykryć lnianą ściereczką, pozostawić na 15-20 minut, aby urosły.
  5. Olej rzepakowy wlać do połowy garnka. Garnek wstawić na gaz, podgrzać olej. Następnie na niewielkim ogniu smażyć mini pączusie drożdżowe z każdej strony na złoty kolor. Usmażone pączki przełożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu.
  6. Usmażone, ostudzone pączusie polukrować i udekorować kandyzowaną skórką pomarańczową lub cytrynową.
Pączusie drożdżowe
Pączusie drożdżowe
Opublikowany wCiasta i desery

6 Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *