Menu Zamknij

Pączki z kremem mascarpone

Pączki z kremem mascarpone to ciekawy pomysł na podanie tych słodkości. Najpopularniejsze są pączki z nadzieniem z powideł śliwkowych lub innym dżemem. Mamy też pączki z budyniem, adwokatem lub czekoladą. Każdy znajdzie coś dla siebie i przynajmniej jednego lub dwa zje w Tłusty Czwartek. Ja tym razem zrobiłam pączki z kremem mascarpone i słodką śmietanką. Są to tradycyjne pączki drożdżowe, które po usmażeniu i ostudzeniu przekroiłam na pół, na jednej części ułożyłam warstwę kremu i przykryłam drugą połówką, a wierzch pączków posypałam cukrem pudrem. Krem można nakładać przy pomocy rękawa cukierniczego lub rozsmarować łyżką. Przepis na pączki z kremem mascarpone widziałam w programie kulinarnym i postanowiłam je zrobić w domu. Smakują rewelacyjnie, więc polecam spróbować!

Pączki z kremem mascarpone

Składniki na Pączki z kremem mascarpone:

Ciasto:

  • 600 g mąki pszennej tortowej + mąka do podsypania stolnicy
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 50 g drożdży
  • 250 ml mleka
  • 50 g masła
  • 75 g cukru
  • 1 łyżka spirytusu
  • 1 opakowanie (16 g) wanilinowego
  • szczypta soli
  • olej rzepakowy do smażenia

Krem mascarpone:

  • 250 g serka mascarpone
  • 200 g słodkiej śmietanki 30% lub 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
Pączki z kremem mascarpone

Przygotowanie Pączków z kremem mascarpone:

  1. Mleko przelać do kubka, wstawić na gaz i podgrzać. Zdjąć z ognia. Drożdże pokruszyć do miseczki, dodać łyżkę cukru (odmierzyć z 75 g), łyżkę mąki pszennej tortowej (odmierzyć z 600 g), połowę ciepłego mleka. Wymieszać, przykryć ścierką bawełnianą i odstawić do wyrośnięcia.
  2. Masło przełożyć do kubka, wstawić na gaz, rozpuścić, zdjąć z ognia i odstawić do przestudzenia.
  3. Jajka i żółtko wbić do miski, dodać cukier, cukier wanilinowy, szczyptę soli, wymieszać łyżką. Następnie przesiać mąkę, dodać pozostałe mleko, wyrośnięty zaczyn, łyżkę spirytusu. Wyrobić ręką jednolite ciasto. Pod koniec wyrabiania dodawać porcjami roztopione, przestudzone masło. Ciasto wyrabiać do momentu, aż zacznie odchodzić od ręki. Następnie oprószyć mąką, miskę przykryć ściereczką bawełnianą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  4. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną niewielką ilością mąki, chwilę jeszcze wyrobić. Następnie podzielić na 2 części, rozwałkować na placek o grubości około 2 cm. Rant szklanki oprószyć mąką i z ciasta wykrawać kółka. Wykrojone pączki ułożyć na lnianej ściereczce oprószonej mąką, zostawić na 10-15 minut do wyrośnięcia.
  5. W garnku rozgrzać olej rzepakowy (taką ilość, aby pączki mogły swobodnie pływać na jego powierzchni) do temperatury 175 st.C. Kolejno smażyć pączki z obu stron na złoty kolor. Usmażone pączki przełożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Odstawić do przestudzenia.
  6. Do miski wlać śmietankę, dodać cukier puder i ubić na sztywno. Kolejno zmniejszyć obroty miksera i dodawać po łyżce serka mascarpone. Ubijać do połączenia składników. Przestudzone pączki przekroić na pół i posmarować przygotowanym kremem. Przykryć drugą połówką pączka. Wierzch pączków posypać cukrem pudrem.
  7. Polecam wypróbować przepis na pączki na wodzie gazowanej.
Pączki z kremem mascarpone
Pączki z kremem mascarpone
Opublikowany wCiasta i desery

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *