Menu Zamknij

Ogórki po żydowsku

Ogórki po żydowsku to rodzaj ogórków konserwowych. Można je robić na różne sposoby, czyli całe wkładać do słoików lub pokrojone na kawałki albo w słupki. W zależności, jak duże mamy ogórki. Te mniejsze lepsze będą w całości, a większe lepiej pokroić. U mnie ogórki po żydowsku są w całości i nieobierane, ale można też większe okazy obrać i zrobić z nich płaty. Dzięki dodaniu do słoików liści selera (mogą to też być plastry selera) ogórki nabierają intensywnego smaku tego warzywa. Oprócz liści selera do słoika można też włożyć po gałązce natki pietruszki. Zalewa nie jest zbyt ostra, ale jeżeli ktoś woli łagodniejsze smaki to może dodać 1/2 szklanki wody więcej. Ogórki po żydowsku to idealny dodatek do obiadu lub kanapek. Sprawdzą się również jako składnik wielu sałatek. Tak przygotowane ogórki po żydowsku są łagodne, chrupiące, o charakterystycznym smaku selera. Ja przyznam, że razem z rodzinką już nie możemy się doczekać, aby zajadać się nimi podczas zimy.

Ogórki po żydowsku

Składniki na Ogórki po żydowsku:

  • 2 kg niedużych ogórków gruntowych
  • 1 marchew
  • 1 większa biała cebula
  • do każdego słoika: 1 gałązka kopru z baldachem, 1 liść laurowy, 3 ziarna ziela angielskiego, 1 liść selera

Zalewa:

  • 5 szklanek wody
  • 3/4 szklanki octu
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki soli
Ogórki po żydowsku

Przygotowanie Ogórków po żydowsku:

  1. Marchew umyć, obrać, pokroić w plasterki.
  2. Cebulę obrać, pokroić w plasterki.
  3. Do umytych słoików włożyć kilka plasterków marchwi, gałązkę kopru, listek selera, liście laurowe i ziele angielskie.
  4. Ogórki umyć i poukładać ciasno w przygotowanych słoikach.
  5. Składniki zalewy umieścić w garnku. Garnek wstawić na gaz i zagotować. Ciepłą zalewą zalać słoiki z ogórkami i zakręcić.
  6. Spód większego garnka wyłożyć ścierką bawełnianą, poukładać zakręcone słoiki, wlać wody do 3/4 wysokości słoika. Garnek przykryć, wstawić na gaz i pasteryzować 5 minut od momentu zagotowania się wody. Po tym czasie garnek zdjąć z ognia. Słoiki wyjąć i ułożyć na bawełnianej ścierce dnem do góry. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  7. Z powyższej ilości składników uzyskałam 5 słoików o pojemności 500 ml.
  8. Polecam wypróbować przepis na ogórki po zbójnicku.
Ogórki po żydowsku

Opublikowany wPrzetwory

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *