Menu Zamknij

Ogórki po królewsku

Uważam, że przetworów na zimę nigdy za wiele. Moja rodzina uwielbia ogórki, dlatego co roku staram się znaleźć jakieś nowe inspiracje na zimowe przetwory. Jednym z naszych ulubionych sposobów na przetwory są ogórki w przyprawie gyros, które są doskonałym dodatkiem do obiadów i nie tylko. Tym razem postanowiłam przygotować ogórki po królewsku, które są naprawdę pyszne! Moim domownikom również bardzo smakowały, dlatego jestem pewna, że będę wracać do tego przepisu na ogórki po królewsku. Jeśli tak samo jak ja, lubicie wypróbowywać nowe sposoby na przetwory to gorąco was zachęcam do zrobienia ogórków po królewsku! Mają one specyficzny posmak, dzięki dodaniu miodu do zalewy i muszę przyznać, że to połączenie to strzał w dziesiątkę!

Ogórki po królewsku

Składniki na Ogórki po królewsku:

  • 2 kg ogórków gruntowych średniej wielkości
  • 3 płaskie łyżeczki soli kamiennej
  • do każdego słoika po 1 ząbek czosnku, 1 baldachim kopru, 1/2 łyżeczki gorczycy (u mnie wyszły 4 słoiki po 500 ml)

Zalewa:

  • 2 szklanki wody (1/2 litra)
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka octu spirytusowego 10% (250 ml)
  • 2 łyżki miodu
Ogórki po królewsku

Przygotowanie Ogórków po królewsku:

  1. Ogórki umyć, obrać, pokroić do miski w plastry o grubości około 3-4 mm. Do miski wsypać sól kamienną i całość dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Miskę przykryć bawełnianą ścierką i odstawić na 2-3 godziny, aby ogórki puściły soki. W międzyczasie można dwa razy przemieszać. Po tym czasie zlać wodę z ogórków.
  2. Składniki zalewy (tj. woda, cukier i ocet spirytusowy) przelać do garnka, wstawić na gaz i zagotować. Zdjąć z ognia, lekko przestudzić i dodać 2 łyżki miodu. Dokładnie wymieszać, aby miód się rozpuścił i odstawić zalewę do przestudzenia.
  3. Przygotować 4 słoiki. Na dno każdego włożyć baldachim kopru, 1/2 łyżeczki gorczycy i po jednym obranym ząbku czosnku. Do tak przygotowanych słoików przełożyć odcedzone ogórki i zalać ostudzoną miodową zalewą (ogórki powinny być całkowicie przykryte). Słoiki pozakręcać.
  4. Na dno większego garnka włożyć ścierkę bawełnianą i ułożyć słoiki. Wlać wody do 3/4 wysokości słoika (może być ciepła woda). Garnek przykryć, wstawić na gaz i od momentu zagotowania wody pasteryzować 5 minut. Zdjąć z ognia. Słoiki z ogórkami po królewsku wyjąć i przewrócić do góry dnem.
Ogórki po królewsku
Opublikowany wPrzetwory

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *