Menu Zamknij

Ogórki małosolne

Połowa maja to okres kiedy na targach pojawiają się pierwsze ogórki gruntowe. Nadają się one doskonale do przygotowania tzw. ogórków małosolnych. Mojej rodzinie najbardziej smakują takie dwudniowe, chrupiące, nie do końca ukiszone oraz pachnące koprem i czosnkiem. Wykorzystać je można do różnego rodzaju sałatek i kanapek lub jako dodatek do obiadu. Ogórki małosolne robi się bardzo łatwo, każdemu powinny się udać! 🙂
Składniki na słoik o pojemności 1l:
  • 1/2kg ogórków gruntowych
  • 3 liście chrzanu
  • 4 gałązki kopru zielonego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 i 1/2 łyżki soli
  • 1 litr wody

Przygotowanie:
1. Ogórki, chrzan i koper opłukać. Na dno słoika włożyć 2 liście chrzanu, 2 gałązki kopru i pokrojone (nieobierane) ząbki czosnku, następnie poukładać ogórki. Zrobić zalewę z soli i wody, zalać słoik. Na wierzch włożyć pozostały koper i liść chrzanu, przykryć słoik i odstawić w ciepłe miejsce. 
2. Po 2-3 dniach ogórki są gotowe do jedzenia.
Opublikowany wPrzetwory

1 Komentarz

  1. Pingback:Ogórki małosolne na sucho - Danka Pichci

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *