Menu Zamknij

Ogórki małosolne na sucho

Ogórki małosolne i mizeria to w sezonie ogórkowym ulubione przysmaki mojej rodziny. Mizeria oczywiście jako dodatek do obiadu, a na kolację i śniadanie ogórki małosolne do kanapek. Moi domownicy uwielbiają ogórki małosolne niezbyt ukiszone, czyli takie 2-3 dniowe. Dlatego muszę je robić dość często, a mianowicie kilka razy w tygodniu. Nie jest dla mnie to żaden problem, ponieważ te warzywa mam z własnego ogrodu. Ogórki małosolne przygotowuję w tradycyjny sposób z tego przepisu. Jednak jakiś czas temu w Internecie trafiłam na ogórki małosolne na sucho. Przepis ten bardzo mnie zaciekawił, więc postanowiłam go wypróbować. Ogórki małosolne na sucho są w smaku podobne do tych tradycyjnych, a przygotowanie ich jest szybsze i prostsze. Taki sposób kiszenia ogórków jest idealny, kiedy wybieramy się gdzieś w podróż lub na piknik, wówczas wygodniej i bezpieczniej jest zabrać ze sobą woreczek strunowy z ogórkami niż słoik. Ogórki małosolne na sucho są chrupiące i nie zmieniają koloru, a pozostają cały czas zielone.

Ogórki małosolne na sucho

Inspiracja: Kulinarne przeboje.

Składniki na Ogórki małosolne na sucho:

  • około 1 kg ogórków średniej wielkości
  • 2 baldachy kopru
  • 4 ząbki czosnku
  • kawałek chrzanu (około 100 g)
  • 1 łyżeczka ziaren gorczycy
  • 1 płaska łyżka soli
  • gruby, foliowy woreczek strunowy przeznaczony do przechowywania żywności
Ogórki małosolne na sucho

Przygotowanie Ogórków małosolnych na sucho:

  1. Ogórki umyć, przełożyć do miski. Zalać zimną wodą. Odstawić na około godzinę.
  2. Po upływie godziny ogórki wyjąć z wody, osuszyć, odciąć końcówki. Przełożyć do foliowego woreczka.
  3. Chrzan pokroić na mniejsze kawałki, dodać do ogórków. Czosnek pokroić na plasterki, przełożyć do woreczka.
  4. Do woreczka dodać baldachimy kopru, wsypać sól i gorczycę. Usunąć nadmiar powietrza z woreczka i szczelnie zamknąć. Kilkakrotnie woreczek wstrząsnąć, aby sól się wymieszała z ogórkami.
  5. Tak przygotowane ogórki w woreczku wstawić do lodówki na 4 godziny. Po tym czasie woreczek wyjąć i odstawić w ciepłe miejsce (np. w kuchni na blacie, ale nie w słońcu) na dobę, czyli około 24 godziny. Po tym czasie ogórki małosolne na sucho są dobre do jedzenia. Ogórki takie najlepiej przechowywać 2-3 dni w lodówce.
Opublikowany wPrzetwory

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *