Menu Zamknij

Ogórki kanapkowe

Ogórki kanapkowe po raz pierwszy zrobiłam w ubiegłym roku jako próbę nowego przepisu. Próba wypadła pomyślnie, a ogórki kanapkowe tak zasmakowały moim domownikom, że jako pierwsze przetwory zniknęły ze spiżarni. W tym roku postanowiłam przygotować ich trochę więcej, a z racji tego, że mam warzywa z własnej działki to nie było z tym problemu. Są one łatwe i proste do przygotowania, ponieważ ogórków nie musimy obierać, tylko pokroić w plastry a do słoików nie potrzebujemy żadnych dodatków, takich jak chrzan, koper czy cebula. Wystarczy tylko zagotować zalewę i zalać nią ogórki w słoikach, a później oczywiście zapasteryzować. Na przygotowanie ogórków kanapkowych najlepiej wybierać ogórki średniej wielkości i niezbyt długie, takie aby pasowały nam na wysokość słoika. Ogórki kanapkowe, jak sama nazwa wskazuje, są świetne do kanapek, ale sprawdzą się również jako dodatek do obiadów. Jeżeli nie macie jeszcze dość robienia przetworów na zimę to koniecznie wypróbujcie ten przepis na ogórki kanapkowe!

Ogórki kanapkowe

Składniki na Ogórki kanapkowe:

  • 3 kg ogórków średniej wielkości

Zalewa:

  • 4 szklanki wody
  • 3 i 1/4 szklanki cukru
  • 3 i 1/2 szklanki octu spirytusowego 10%
  • 20 ziaren ziela angielskiego
  • 2 płaskie łyżki ziaren czarnego pieprzu
  • 2 płaskie łyżki ziaren gorczycy
  • 2 płaskie łyżki kurkumu
  • 1 i 1/2 łyżki soli
Ogórki kanapkowe

Przygotowanie Ogórków kanapkowych:

  1. Ogórki dokładnie umyć, odkroić końce (nie obierać), pokroić wzdłuż w cienkie plastry za pomocą ostrego noża lub krajalnicy. Ułożyć ciasno w słoikach.
  2. Do garnka wlać wodę i ocet, dodać cukier i przyprawy (tj. ziele angielskie, gorczycę, czarny pieprz, kurkumę, sól). Garnek wstawić na ogień i zagotować. W międzyczasie pomieszać, aby cukier dobrze się rozpuścił. Gotową zalewę zdjąć z ognia i lekko przestudzić.
  3. Jeszcze ciepłą zalewą zalać słoiki z ogórkami. Słoiki zakręcić.
  4. Dno większego garnka wyłożyć bawełnianą ścierką i ułożyć w nim zakręcone słoiki z ogórkami. Wlać ciepłą wodę do wysokości 3/4 słoika. Przykryć pokrywką. Garnek wstawić na gaz i od chwili zagotowania się wody pasteryzować jeszcze 5 minut. Następnie słoiki wyjąć z garnka, odwrócić do góry dnem i pozostawić do ostygnięcia.
Ogórki kanapkowe
Opublikowany wPrzetwory

5 Komentarzy

  1. koma

    Uwielbiam ogórki pod każda postacią. W tych jednak zastanawia mnie ilość cukru i octu na tak małą ilość wody. Słodkie lubię ale czy nie za ostre ?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *