Menu Zamknij

Naleśniki z boczkiem i porem

Naleśniki są uniwersalne, można je serwować na wiele sposobów. To znaczy nadziewać różnymi farszami. Bardzo często podaję je z twarogiem lub dżemem, ale coraz częściej robię farsz wytrawny. Jakiś czas temu zrobiłam naleśniki z boczkiem i porem. Do farszu oprócz boczku i pora, dodałam również kilka pieczarek, cebulę i czosnek. Nadzienie do naleśników powinno być zwarte, dlatego całość należy smażyć do odparowania płynów i dodatkowo jako składnik łączący dodajemy starty, żółty ser. Ja do farszu dodaję zawsze surowy boczek wędzony, ponieważ jest on bardziej wyrazisty w smaku od gotowanego. Naleśniki z boczkiem i porem to pomysł na smaczny i sycący obiad, dobre będą też na ciepłą kolację. Takie danie możemy przygotować w dwóch etapach, to znaczy jednego dnia zrobić farsz, a następnego usmażyć naleśniki i zawinąć. Przed podaniem naleśniki z boczkiem i porem należy ponownie chwilę podgrzać na patelni. Tę czynność można też zrobić w piekarniku, wówczas przygotowane naleśniki układamy ciasno w naczyniu żaroodpornym i zapiekamy. W takim wydaniu naleśniki z boczkiem i porem można przygotować następnego dnia.

Naleśniki z boczkiem i porem

Składniki na Naleśniki z boczkiem i porem:

Ciasto:

  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 i 1/2 szklanki mleka
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oleju rzepakowego do ciasta
  • olej rzepakowy do smażenia

Farsz:

  • 180 g świeżego boczku wędzonego
  • 200 g pora (biała i jasnozielona część)
  • 230 g pieczarek
  • 1 średniej wielkości biała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 80 g żółtego sera
  • sól, pieprz do smaku
Naleśniki z boczkiem i porem

Przygotowanie Naleśników z boczkiem i porem:

  1. Boczek pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Pieczarki oczyścić, drobno posiekać lub zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Por opłukać, pokroić w półplasterki.
  2. Boczek przełożyć na suchą patelnię. Patelnię wstawić na gaz. Boczek smażyć do wytopienia tłuszczu i lekkiego zrumienienia. Następnie na patelnię dodać pokrojoną cebulę i por. Smażyć do lekkiego zrumienienia cebuli. Kolejno na patelnię dodać pokrojone pieczarki, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić solą i pieprzem. Smażyć do odparowania nadmiaru płynów. Patelnię zdjąć z ognia, dodać starty na tarce o grubych oczkach żółty ser, całość wymieszać.
  3. Przygotowanie ciasta. Jajka wbić do głębszej miski, dodać szczyptę soli, olej rzepakowy, mąkę pszenną i mleko. Całość zmiksować na wolnych obrotach miksera do połączenia składników. Gdyby ciasto było zbyt rzadkie to dosypać odrobinę mąki. Ciasto odstawić na 10 minut.
  4. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju rzepakowego. Nabierką wlać porcję ciasta, rozprowadzić po całej patelni. Smażyć naleśniki z obu stron na złoty kolor. Postępować tak do wyczerpania ciasta. Usmażone naleśniki przełożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu.
  5. Na każdy naleśnik nałożyć porcję farszu, następnie zwinąć w rulon zakładając boki do środka.
  6. Tak przygotowane naleśniki ponownie podsmażyć na patelni układając miejscem złączenia na spód.
  7. Polecam wypróbować przepis na naleśniki z kiełbasą i porem.
Naleśniki z boczkiem i porem
Naleśniki z boczkiem i porem
Opublikowany wObiad

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *