Naleśniki są uniwersalne, można je serwować na wiele sposobów. To znaczy nadziewać różnymi farszami. Bardzo często podaję je z twarogiem lub dżemem, ale coraz częściej robię farsz wytrawny. Jakiś czas temu zrobiłam naleśniki z boczkiem i porem. Do farszu oprócz boczku i pora, dodałam również kilka pieczarek, cebulę i czosnek. Nadzienie do naleśników powinno być zwarte, dlatego całość należy smażyć do odparowania płynów i dodatkowo jako składnik łączący dodajemy starty, żółty ser. Ja do farszu dodaję zawsze surowy boczek wędzony, ponieważ jest on bardziej wyrazisty w smaku od gotowanego. Naleśniki z boczkiem i porem to pomysł na smaczny i sycący obiad, dobre będą też na ciepłą kolację. Takie danie możemy przygotować w dwóch etapach, to znaczy jednego dnia zrobić farsz, a następnego usmażyć naleśniki i zawinąć. Przed podaniem naleśniki z boczkiem i porem należy ponownie chwilę podgrzać na patelni. Tę czynność można też zrobić w piekarniku, wówczas przygotowane naleśniki układamy ciasno w naczyniu żaroodpornym i zapiekamy. W takim wydaniu naleśniki z boczkiem i porem można przygotować następnego dnia.

Składniki na Naleśniki z boczkiem i porem:
Ciasto:
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 i 1/2 szklanki mleka
- szczypta soli
- 2 łyżki oleju rzepakowego do ciasta
- olej rzepakowy do smażenia
Farsz:
- 180 g świeżego boczku wędzonego
- 200 g pora (biała i jasnozielona część)
- 230 g pieczarek
- 1 średniej wielkości biała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 80 g żółtego sera
- sól, pieprz do smaku

Przygotowanie Naleśników z boczkiem i porem:
- Boczek pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Pieczarki oczyścić, drobno posiekać lub zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Por opłukać, pokroić w półplasterki.
- Boczek przełożyć na suchą patelnię. Patelnię wstawić na gaz. Boczek smażyć do wytopienia tłuszczu i lekkiego zrumienienia. Następnie na patelnię dodać pokrojoną cebulę i por. Smażyć do lekkiego zrumienienia cebuli. Kolejno na patelnię dodać pokrojone pieczarki, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić solą i pieprzem. Smażyć do odparowania nadmiaru płynów. Patelnię zdjąć z ognia, dodać starty na tarce o grubych oczkach żółty ser, całość wymieszać.
- Przygotowanie ciasta. Jajka wbić do głębszej miski, dodać szczyptę soli, olej rzepakowy, mąkę pszenną i mleko. Całość zmiksować na wolnych obrotach miksera do połączenia składników. Gdyby ciasto było zbyt rzadkie to dosypać odrobinę mąki. Ciasto odstawić na 10 minut.
- Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju rzepakowego. Nabierką wlać porcję ciasta, rozprowadzić po całej patelni. Smażyć naleśniki z obu stron na złoty kolor. Postępować tak do wyczerpania ciasta. Usmażone naleśniki przełożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu.
- Na każdy naleśnik nałożyć porcję farszu, następnie zwinąć w rulon zakładając boki do środka.
- Tak przygotowane naleśniki ponownie podsmażyć na patelni układając miejscem złączenia na spód.
- Polecam wypróbować przepis na naleśniki z kiełbasą i porem.

