Menu Zamknij

Mazurek pistacjowy

Każdy z nas ma swoje ulubione potrawy i ciasta na święta Wielkanocne, ale w większości domów tradycyjnym ciastem królującym na świątecznym stole jest mazurek. Przepisów na ten wypiek jest wiele, a ja dzisiaj proponuję przepis na mazurek pistacjowy. Jak większość tego typu ciast, tak też mazurek pistacjowy to kruchy spód z dodatkami. W tym przypadku jest to krem pistacjowy i dżem. U mnie jest to dżem malinowy, ale można użyć innego. Dodatek dżemu sprawia, że ciasto nie jest zbyt słodkie. Wierzchnia warstwa to krem zrobiony na bazie serka mascarpone, kremu pistacjowego i roztopionej w słodkiej śmietance białej czekolady. Mazurek pistacjowy to ciasto niezbyt tanie, ponieważ pistacje i ser mascarpone nie należą do najtańszych, ale czasami można zaszaleć. Dekoracja ciasta to drobno posiekane pistacje i starta biała czekolada. Mazurek pistacjowy ładnie się prezentuje, ale też smakuje wyśmienicie.

Mazurek pistacjowy

Składniki na Mazurka pistacjowego:

Kruche ciasto:

  • 350 g mąki pszennej
  • 100 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 180 g zimnego masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
  • szczypta soli

Krem pistacjowy:

  • 100 ml śmietanki 30%
  • 80 g białej czekolady
  • 150 g kremu pistacjowego
  • 250 g serka mascarpone

Do dekoracji:

  • 1/3 szklanki pistacji
  • 20 g białej czekolady
  • 1 słoiczek (260 g) dżemu malinowego
Mazurek pistacjowy

Przygotowanie Mazurka pistacjowego:

  1. Przygotowanie ciasta kruchego. Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia. Do miski lub na stolnicę dodać cukier puder, szczyptę soli, zimne i pokrojone w kostkę masło. Całość posiekać do powstania kruszonki przy pomocy siekaczki lub nożna. Następnie dodać dwa żółtka, łyżkę śmietany i zagnieść gładkie, jednolite ciasto. Około 1/4 ciasta odkroić. Pozostałą część ciasta rozwałkować na papierze do pieczenia na prostokąt o wymiarach blaszki. Ciasto razem z papierem przełożyć do blaszki. Z pozostałego ciasta uformować wałeczki i ułożyć wzdłuż boków blaszki. Blaszkę przykryć i wstawić do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wyjąć z lodówki, ponakłuwać widelcem. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i piec 20 minut do zrumienienia. Wyjąć z piekarnika. Pozostawić do ostudzenia.
  2. Przygotowanie kremu. Śmietankę przelać do niedużego rondelka. Garnek wstawić na gaz, podgrzewać do momentu powstania bąbelków (nie doprowadzić do zagotowania). Rondel zdjąć z garnka, dodać połamaną białą czekoladę. Wymieszać do rozpuszczenia czekolady. Następnie dodać krem pistacjowy. Całość wymieszać do połączenia składników. Masę pistacjowo-śmietanową pozostawić do całkowitego wystudzenia. Serek mascarpone przełożyć do miski. Chwilę zmiksować. Następnie dodawać porcjami masę pistacjowo-śmietanową. Miksować do połączenia składników. Krem powinien podwoić swoją objętość.
  3. Przestudzony spód mazurka posmarować dżemem. Następnie wyłożyć przygotowany krem, wyrównać. Wierzch ciasta udekorować posiekanymi pistacjami i startą białą czekoladą.
  4. Polecam wypróbować przepis na mazurka pomarańczowego.
Mazurek pistacjowy
Mazurek pistacjowy
Mazurek pistacjowy
Opublikowany wCiasta i desery

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *